ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

0
ratenow
Ψέμα Στο Ψέμα
Χρονολογία: 2019
Εταιρεία: MINOS

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ψέμα Στο Ψέμα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Πέρα από το αναμενόμενο σοκ και τη συγκίνηση που προκάλεσε, ο αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το Σεπτέμβρη του 2019 ήταν και μια υπενθύμιση της καλλιτεχνικής του αξίας. Συνάδελφοι, θαυμαστές και φιλόμουσοι, τον ξεχώρισαν δικαίως ως έναν από τους κορυφαίους μελωδούς της γενιάς του.

Στο Ψέμα Στο Ψέμα, που κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά το θάνατό του κοινωποιώντας τα τελευταία του τραγούδια, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα είναι η υποκρισία - ενδεχομένως υπό το κράτος μιας ήττας της Αριστεράς που κάποιοι βίωσαν ως διάψευση. Ο Μαχαιρίτσας δεν είναι ούτε εδώ σε φόρμα ως συνθέτης, με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχει πράγματι κάτι που καίγεται να πει, μέσα από τους στίχους που μελοποιεί: Τα λόγια του Πάνου Τζαβέλα στο ανταρτορόκ «Κυρ Παντελής», του Μάνου Ελευθερίου στο πικρό, επιθανάτιο «Γιατρέ μου», άντε και του Γιάννη Προεστάκη, δεν είναι λόγια που εύκολα προσπερνάς, ασχέτως αν οι μουσικές του Μαχαιρίτσα περισσότερο στρώνουν το έδαφος παρά χτίζουν.

Φυσικά υπάρχει και η πιο χαλαρή, ανέμελη, φιλική πλευρά στο Ψέμα Στο Ψέμα: Το εναρκτήριο κομμάτι του Θανάση Γκαϊφύλλια, είναι η ρομαντική κατάθεση ενός 70άρη που μαθαίνει ίντερνετ, φερμένη στα μέτρα του Μαχαιρίτσα ερμηνευτικά σε ντουέτο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Κι αν ψάξουμε την τελυταία καλή στιγμή του βασικού συνθέτη, θα κατευθυνθούμε προς το «Σοκολατοποιείον», με τη μουσική που, όπως θα έλεγε και ο Κηλαηδόνης «όλο κάτι μας θυμίζει και δεν ξέρουμε τι». Κατά κάποιον τρόπο, είναι το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, κλείνοντας μια καλλιτεχνική πορεία 40 χρόνων με χιούμορ, βωμολοχίες και μια μελωδία που τη σφυρίζεις και πας. 

 1. Κι Όλο Σερφάρω (συμμ. ο Νίκος Πορτοκάλογλου)
 2. Για Πες Μου Τι Γίνεται (συμμ. η Μιρέλλα Πάχου)
 3. Κόντρα (συμμ. ο Πασχάλης Τσαρούχας)
 4. Η Βέρα
 5. Σοκολατοποιείον
 6. Οι Τρύπες
 7. Το Σημάδι (συμμ. ο Μίλτος Πασχαλίδης)
 8. Γιατρέ Μου
 9. Κυρ Παντελής
 10. Ψέμα Στο Ψέμα
 11. Στον Γυμνό Σου Ώμο

 

LOGIN