ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ψέμματα
Χρονολογία: 1983
Εταιρεία: COLUMBIA

Φατμέ
Ψέμματα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μολονότι δεν λείπουν τα καλά τραγούδια στους πρώτους δίσκους των Φατμέ, ο μουσικόφιλος του σήμερα εστιάζει το ενδιαφέρον του κυρίως στο ηχητικό μέρος και στην όποια πρόοδο σημειώνεται εκεί. Στο Ψέμματα, ο ηχολήπτης Άκης Γκολφίδης κάθεται πίσω από την κονσόλα με πειραματική διάθεση, ενώ η προσθήκη του πληκτρά Μιχάλη Μουστάκη αλλάζει αισθητά τα ηχοχρώματα, εμπλουτίζοντας την παλέτα του γκρουπ καθώς αυτό απομακρύνεται από το ακατέργαστο αποτέλεσμα του πρώτου δίσκου.

Οι αλλαγές αυτές συνδυάζονται με την ανανέωση των εκφραστικών μέσων του Πορτοκάλογλου. Απρόθυμος να διατηρήσει τη στάμπα του ροκά, καλμάρει τη νεανική του επαναστατικότητα, στρέφεται στον ερωτικό στίχο, παραθέτει εικόνες αστικής καθημερινότητας και «τολμά» ένα αυτοβιογραφικό λαϊκό τραγούδι στα πρότυπα του Άκη Πάνου («Πάντα Μετρημένος»). Κομμάτια όπως το δροσερό «Σάββατο βράδυ» ή το «Δύσκολο» κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις προκύπτουν κάπως ατσούμπαλες και το καλλιτεχνικό στίγμα του γκρουπ παραμένει θολό. Με το ομώνυμο τραγούδι πάντως, ο Πορτοκάλογλου στρώνει το έδαφος για το συνδυασμό ροκ και λαϊκότητας που θα ακολουθούσε σε όλη την πορεία του. 

Σε πραγματικό χρόνο, ο Χρήστος Βακαλόπουλος έγραφε στο περιοδικό Ντέφι ότι «το Ψέμματα είναι ο πρώτος γνήσια μελαγχολικός δίσκος του ελληνικού ροκ». Για τους ίδιους τους Φατμέ, σηματοδοτεί μια γενναία έξοδο από το ροκ πλαίσιο, η οποία θα απέδιδε καρπούς κυρίως σε επόμενα άλμπουμ. 

 1. Κάντε Μας Χώρο      
 2. Πάλκο
 3. Πάντα Μετρημένος    
 4. Δύσκολο        
 5. Πολυκατοικία '83       
 6. Σάββατο Βράδυ         
 7. Εφιάλτης Σε Ρε-         
 8. Όνειρο Για Δύο          
 9. Μην Τρως Απ' Το Πιάτο Μου           
 10. Ψέμματα        
 11. Τελευταία Σκηνή        
 12. Αλήθεια

LOGIN