ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

0
ratenow
Ψυχή Βαθιά
Χρονολογία: 2009
Εταιρεία: ALLTOGETHERNOW

Soundtrack της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη.

Γιάννης Αγγελάκας
Ψυχή Βαθιά
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ως ένα ιδιαίτερο είδος συνθέτη που έδινε πάντα μεγαλύτερη έμφαση στην ατμόσφαιρα της μουσικής παρά στη μελωδία, ο Γιάννης Αγγελάκας έντυσε με ήχους την ταινία Ψυχή Βαθιά του Παντελή Βούλγαρη για τον Εμφύλιο χωρίς διάθεση να αλλάξει συνήθειες. Έχοντας σαν πρώτες ύλες του τα πολυφωνικά της Ηπείρου, την πεντατονία των ηπειρωτικών δρόμων, τα μακεδονίτικα και τα μοιρολόγια, προσθέτει σε αυτά ένα ambient/ψυχεδελικό στοιχείο, μαζί με ακουστική κιθάρα, τσέλο και θορύβους, καταφέρνοντας να προσεγγίσει με ενσυναίσθηση το θέμα της ταινίας.

Αυτό που πετυχαίνει κυρίως, είναι να αφουγκραστεί με τις μουσικές του τη φύση, τα δέντρα και τα ζώα – ιδίως στο «Έρημα Βουνά» και το «Βόλτα στο δάσος», τις δύο κορυφώσεις του άλμπουμ. Πολύτιμα στηρίγματά του οι φωνές των μαρτύρων που παρεμβάλλονται, όπως βέβαια και το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο Διώνη. Εμπιστευόμενος τη μπάντα του στην «Οπισθοχώρηση» βγαίνει δικαιωμένος, ενώ λιγότερο καλά τα καταφέρνει όταν δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε ένα εμβατήριο («Εμβατήριο δημοκρατικού στρατού»), το οποίο ηχεί κάπως πρόχειρο και ξώφαλτσο.

Με ένα πιο σαφές συνθετικό στίγμα, το σάουντρακ του Ψυχή Βαθιά θα ανέβαινε σε άλλο επίπεδο. Ακόμα και χωρίς αυτό όμως, ο Αγγελάκας καταφέρνει να αναβιώσει το παρηκμασμένο μοιρολόι με γνήσιο συναίσθημα και να «πειράξει» την ηπειρωτική μουσική πάνω στη βάση μιας υψηλής αισθητικής.

1. Τ’ Αδέρφια Αφήνουν Το Χωριό
2. Ψυχή Βαθιά
3. Η Εκδίκηση Της Γιαννούλας
4. Μετά Τη Μάχη
5. Ναπάλμ-Εκτέλεση Βλάσση-Παράδοση Ντουλά
6. Ο Ουρανός Πάνω Απ’ Τον Γραμμό
7. Εμβατήριο Δημοκρατικού Στρατού
8. Πρώτο Γράμμα
9. Οπισθοχώρηση
10. Προετοιμασία Για Μάχη
11. Πόλεμος
12. Μακεδονίτικο
13. Βόλτα Στο Δάσος
14. Οι Αντάρτες Στο Χωριό
15. Το Τέλος
16. Συνάντηση
17. Το Κάρρο
18. Νεκρή Γιαννούλα
19. Στον Άδη Θα Κατέβω
20. Έρημα Βουνά

LOGIN