ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ψυχραιμία Παιδιά!
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: LYRA

Μουσική, Στίχοι, Ερμηνεία: Λ. Κηλαηδόνης.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ψυχραιμία Παιδιά!
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Σε ανάλογο κλίμα με τον Κάου-μπόυ, με παγιωμένο πια το μουσικό στιλ του Κηλαηδόνη σε μια ελεύθερη jazz που κουβαλά ελληνικά στοιχεία, το Ψυχραιμία Παιδιά! είναι ένα κάπως πιο επικαιρικό άλμπουμ, το οποίο καταπιάνεται με θέματα που απασχολούσαν την Ελλάδα εκείνης της εποχής: Την επιτυχία του Χάρρυ Κλυνν, τους αγώνες ποδοσφαίρου στην τηλεόραση, τη disco που σάρωνε τα πάντα, τους νέους ανθρώπους που ξέφευγαν από τη φυλακή της οικογένειας.

Την εποχή αυτή, ο Κηλαηδόνης γράφει τα πιο εύστοχα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια, σε ένα κλίμα επιθεώρησης, χωρίς διδακτισμό. Κομμάτια όπως «Τα νέα μέτρα» και «Επαγγελματικός προσανατολισμός», που υποτίθεται ότι γράφτηκαν για να περιγράψουν τις συνθήκες της εποχής, ακούγονται επίκαιρα μέχρι σήμερα. Όπως βέβαια και το highlight του δίσκου, το «Αχ! Ρίτα», για μια κοπέλα που στα νιάτα της «μιλούσε για πολλά», αλλά στην πορεία «παντρεύτηκε, νοικοκυρεύτηκε, με λίγα λόγια έγινε μαντάμ».

Η διαφορά με τον Καουμπόη είναι ότι μέσα εδώ δεν υπάρχει ούτε ένα μέτριο τραγούδι. Με ένα αριστουργηματικό εξώφυλλο-κόμικ βασισμένο στους στίχους, πλούσιες ενορχηστρώσεις με έξυπνες ιδέες (τα πνευστά στα «Νέα Μέτρα» έγιναν με το στόμα!) και φρέσκια ματιά, το Ψυχραιμία Παιδιά! είναι ένας δίσκος υπέροχα κεφάτος, που ενώ ανήκει στην εποχή του, ακούγεται πολύ ευχάριστα και έξω από αυτή.

 1. Τα νέα μέτρα
 2. Έμπαινε Χάρρυ
 3. Για ένα κλαρίνο
 4. Επαγγελματικός προσανατολισμός
 5. Αχ! Ρίτα
 6. Η παρέα
 7. Τζιν τζιν τζιν
 8. Πως γεννιέται ο καμικάζι
 9. Στο ρυθμό της Disco
 10. Το ματς
 11. 17 Αmaryllidos Str. blues
 12. Το θαύμα

LOGIN