ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ραντάρ
Χρονολογία: 1981
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Κ. Τριπολίτης

Eρμηνεία: Γ. Νταλάρας.

Μίκης Θεοδωράκης
Ραντάρ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Λίγους μήνες μετά τον Επιβάτη το δίδυμο Θεοδωράκης-Τριπολίτης ξαναχτυπά, αυτή τη φορά με ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα. Το Ραντάρ διαθέτει παρόμοιο εξώφυλλο, είναι κι αυτό άλμπουμ πικρών διαπιστώσεων, κάπως πιο βραδυφλεγές και σκοτεινό όμως. Η «Αγάπη» και το «Ξημερώνει» είναι δύο υψηλού επιπέδου επιβλητικές μπαλάντες, ενώ η συνύπαρξη του συνθέτη με τον Νταλάρα στη «Σύνοψη» έχει το ενδιαφέρον της, καταλήγοντας στον τολμηρό στίχο «ψάχνεις σπίρτο κι υλικό για εμπρησμό».  

Από εκεί και πέρα, ο δίσκος δεν κατακτά κάτι που δεν είχε ήδη κατακτηθεί με τον Επιβάτη. Ετούτη τη φορά μάλιστα, κάποιοι στίχοι του Τριπολίτη αναδύουν μια επιτήδευση (ακούστε π.χ. το «Ως το τέρμα»), ενώ τα τραγούδια της δεύτερης πλευράς («Τη ζωή μου έχω χάσει», «Ξένος», «Χωρίς φεγγάρια»), φέρνουν το Θεοδωράκη σε γνώριμους και προβλέψιμους λαϊκούς δρόμους.

Λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Ραντάρ, διαμαρτυρόμενος, ο συνθέτης θα έκανε λόγο για μια ραδιοφωνία που συμπίεζε και παραμόρφωνε. Παρ’ ολ’ αυτά, ο ίδιος δεν καταθέτει εδώ ούτε ένα σπουδαίο αλλά ούτε και ένα εύκολο άλμπουμ, το οποίο θα δικαιολογούσε την ελπίδα του να απευθυνθεί στο ευρύ ακροατήριο.

1. Αγάπη
2. Εφαρμογή
3. Ξημερώνει
4. Λέγε
5. Ως Το Τέρμα
6. Δεν Θέλω Πια
7. Τη Ζωή Μου Έχω Χάσει
8. Χειρολαβή
9. Ξένος
10. Ραντάρ
11. Χωρίς Φεγγάρια
12. Σύνοψη

LOGIN