ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: ΕΜΙ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

H επιτυχία του τραγουδιού «Διδυμότειχο Blues» (με την καθοριστική συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα) σήμαινε πως το όνομα του Λαυρέντη Mαχαιρίτσα είχε αρχίσει να ακούγεται. Στο Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα έχουμε τη συντήρηση αυτού του πρώτου κύματος αποδοχής.

Μολονότι παραμένει σκοτεινός τύπος, ο Μαχαιρίτσας βγάζει στο φως νέες πτυχές του ταλέντου του. Ο «Μικρός Τιτανικός» είναι εξαιρετικός, το ομώνυμο κομμάτι (διασκευή του “You are the voice”) διαθέτει μια ανεβαστική ενέργεια, το «Ημίφως» σε κερδίζει με το εθιστικό ρεφρέν του και το «Στα καμένα» συνδυάζει εμπνευσμένα ρεαλισμό με ένα κλίμα ονείρου. Επιπλέον, τα έθνικ-ανατολίτικα στοιχεία στο «Μικρασιάτικο» διευρύνουν την παλέτα.

Συνθετικά λοιπόν, ο Μαχαιρίτσας σημειώνει πρόοδο. Από εκεί και πέρα, η παραγωγή στο Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα είναι επίπεδη και άχρωμη. Οι δε στίχοι (δεν τους γράφει ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας, επιλέγει όμως να τους μελοποιήσει), αναλώνονται σε μια διαμαρτυρία που μοιάζει περισσότερο με «υποχρέωση», παρά με καλλιτεχνική κατάθεση. Τραγούδια όπως το «Μικρασιάτικο», το «Να δεις τι σου ‘χω για μετά», το «Tango στον καθρέφτη μου» και το «Νυν απολύεις το δούλο σου δέσποτα» ρίχνουν τους πολιτικούς, τα σκυλάδικα και το μοντέρνο βίο σε ένα τσουβάλιασμα απλοϊκό και απόλυτο, γκρινιάζοντας χωρίς αυτοκριτική.

Αν η παρτίδα σώζεται τελικά, αυτό δεν οφείλεται στα «μηνύματα» του δίσκου, αλλά στα ωραία «τραγουδιάρικα» ρεφρέν του Μαχαιρίτσα, που συνδυάζουν λαϊκότητα και ροκ ένταση.

 

Μικρός Τιτανικός

Ρίξε Κόκκινο Στη Νύχτα (You Are The Voice)

Μικρασιάτικο (συμμετέχει η Ελ. Αρβανιτάκη)

Hμίφως

Χαμένη Ψήφος

Να Δεις Τι Σου 'Χω Για Μετά (συμμετέχει ο Β. Παπακωνσταντίνου)

Στα Καμένα

Δε Με Πιστεύεις (We Are No Angels)

Tango Στον Καθρέφτη Μου

Νυν Απολύεις Το Δούλο Σου Δέσποτα

LOGIN