ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ρίσκο
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: COLUMBIA

Φατμέ
Ρίσκο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά την αποχώρηση του μπασίστα Δημήτρη Καλατζή, οι Φατμέ ανηφόρισαν προς Θεσσαλονίκη για να ηχογραφήσουν τον τρίτο τους δίσκο, με παραγωγό τον Νίκο Παπάζογλου.

Την ώρα που στο ομώνυμο ντεμπούτο και στα Ψέμματα η λαϊκότητα εκφραζόταν κυρίως μέσα από τους λακωνικούς στίχους του Πορτοκάλογλου, το Ρίσκο είναι ένας λαϊκός κατά βάση δίσκος, συμπληρωμένος με «μοντέρνα» στοιχεία. Στα κουπλέ του “In και Out” η μπασογραμμή κλείνει το μάτι στο “Billie Jean”, τα πλήκτρα του «Μ’ έστησες» ακούγονται σαν να έχουν βγει από κάποιο υγρό σκυλάδικο της Εθνικής, η «Διπλή Μοναξιά» είναι μια ισορροπημένη μπαλάντα και το «Υπάρχει λόγος σοβαρός» από τα πιο ειλικρινή τραγούδια για τη γενιά της Μεταπολίτευσης. Τα προβλήματα του δίσκου δεν προκύπτουν από τη σύνδεση ετερόκλητων επιρροών μουσικών ειδών, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από την αδυναμία μέρους του υλικού. Οι «Καθρέφτες» π.χ. δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των πνευστών και των εγχόρδων που τους φορτώθηκαν, το «Τηλέφωνο» δεν λειτουργεί, η «Συνταγή» είναι άνοστη.

Κάπως έτσι, τα ρίσκα που παίρνουν οι Φατμέ στο Ρίσκο οδηγούν σε έναν μουδιασμένο δίσκο, τον πιο αδύναμο ίσως της πορείας τους. Κουβαλούν ωστόσο μια πρόταση για την ελληνική μουσική, μια φιλότιμη απόπειρα ένωσης των καρεκλάδων με τους ροκάδες, που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αδυνατούσαν να βρουν κοινούς κώδικες.

  1. Ρίσκο  
  2. In Και Out     
  3. Μ' Έστησες    
  4. Τηλέφωνο      
  5. Καθρέφτες     
  6. Υπάρχει Λόγος Σοβαρός        
  7. Συνταγή          
  8. Μετάγγιση      
  9. Διπλή Μοναξιά          
  10. Σβούρα

LOGIN