ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ρομπότ
Χρονολογία: 2002
Εταιρεία: NITRO

Νίκος Καρβέλας
Ρομπότ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αλλάζοντας δισκογραφική στέγη, ο Καρβέλας αποφασίζει να αφήσει το πιάνο που αποτελούσε σήμα-κατατεθέν του όλα αυτά τα χρόνια και να πιάσει την ηλεκτρική του κιθάρα. Χωρίς άλλα όργανα πέρα από μπάσο και ντραμς, φτιάχνει ένα άλμπουμ πάνω σε αμιγώς ροκ μοτίβα, κάτι που είχε να κάνει από τη δεκαετία του ’80.

Ο τρόπος που προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τον ήχο των Red Hot Chili Peppers, η εμμονή του με το distortion, οι ανολοκλήρωτες συνθετικές ιδέες και πάνω απ’ όλα η άγουρη ποίηση που εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο έντονα στους στίχους του, κάνει τον Καρβέλα του Ρομπότ να μοιάζει με έφηβο «χτυπημένο» από επιρροές, τις οποίες δεν έχει καταφέρει να βάλει σε τάξη. Το «Έτσι γουστάρω» ξεκινά με το στίχο «μαμά μη με ρωτάς γιατί κάνω ό,τι μου κατέβει», που όσο να πεις ακούγεται κάπως περίεργα από το στόμα ενός άντρα που έχει περάσει τα 50. Μέσα σ’ όλα αυτά, βέβαια, ο Καρβέλας γράφει δύο δυνατά τραγούδια εξομολογητικού χαρακτήρα: το «Ρομπότ», με την ωραία lo-fi εισαγωγή του, αλλά και το «Τρελαίνομαι», στο οποίο θίγει για πρώτη φορά το πρόβλημα υγείας του, που δεν του επιτρέπει να κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Σε αντίθεση με το Όλα Είναι Εντάξει που προηγήθηκε, το Ρομπότ είναι ένα συνεκτικό και συμπαγές άλμπουμ. Συγκρινόμενο όμως με έναν καλό ροκ δίσκο εκείνης της εποχής, ή τις παλιές δουλειές του Καρβέλα στo δεύτερο μισό των 80’s, αδυνατεί να πείσει.

  1. Ρομπότ
  2. Έτσι Γουστάρω
  3. Πάντα Σ’ Αγαπώ
  4. Αγόρια
  5. Σταλακτίτες
  6. Υπσυνείδητο
  7. Τρελαίνομαι
  8. Μια Ευκαιρία
  9. Γυάλινα
  10. Νύχτα Παρασκευή

LOGIN