ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Romancero Gitano
Χρονολογία: 1978
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Φ. Γκ. Λόρκα

Eρμηνεία: Αρλέτα.

Μίκης Θεοδωράκης Αρλέτα
Romancero Gitano
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν ακούσεις το Romancero Gitano χωρίς να ξέρεις ποιος είναι ο συνθέτης του, δύσκολα πάει το μυαλό σου στον Θεοδωράκη. Εφτά τραγούδια σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Οδυσσέα Ελύτη που προορίζονταν για τη φωνή της Αρλέτας, έμειναν ακυκλοφόρητα στην Ελλάδα ως το 1978, οπότε και ηχογραφήθηκαν από την ίδια. Μόνη συνοδεία στη φωνή της, η κλασική κιθάρα του Βασίλη Ρακόπουλου.

Παρά την κάπως πρόχειρη και φτωχή ηχογράφηση, η ευαισθησία και η ευγένεια των τραγουδιών είναι αρκετή ώστε να αναδείξει μια άλλη πλευρά του συνθέτη, βαθιά λυρική και χαμηλόφωνη, η οποία είχε υπαινιχθεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Καθοριστική σε αυτό είναι η παρουσία της Αρλέτας, καθώς οι προηγούμενες εκτελέσεις του έργου στο εξωτερικό, μια «επική-λαϊκή» με τη Μαρία Φαραντούρη και μια «κλασική» μόνο με την κιθάρα του Τζον Γουίλιαμς, δεν αποκάλυπταν τις ίδιες αρετές. Στις μελωδίες συναντάμε ισπανικά στοιχεία με κορυφαία στιγμή την «Παντέρμη», ενώ τον δίσκο συμπληρώνουν τέσσερα αγαπημένα τραγούδια της Αρλέτας από την πλούσια δισκογραφία του Θεοδωράκη.

Με δεδομένο ότι οι μουσικές αυτές γράφτηκαν στις αρχές του ’67, το ερώτημα που προκύπτει είναι σε τι δρόμους θα κινούταν ο Θεοδωράκης εκείνη τη χρονιά αν δεν «ερεθιζόταν» από την δικτατορία. Το Romancero Gitano δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, το οποίο δεν ευνοήθηκε από τις πολιτικές συγκυρίες.

 1. Toυ ανέμου και της παινεμένης
 2. Η καλόγρια η τσιγγάνα
 3. Η κυρία παντέρμη
 4. Ο Αντόνιο Τόρες Χερέντια στο δρόμο της Σεβίλιας
 5. Ο θάνατος του Αντόνιο Τόρες Χερέντια
 6. Του πικραμένου
 7. Χαμός από αγάπη
 8. Μαργαρίτα-Μαγιοπούλα
 9. Όμορφη πόλη
 10. Νανούρισμα (Αφροδίτη)
 11. Αγάπη μου

LOGIN