ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ρωμιοσύνη
Χρονολογία: 1966
Εταιρεία: ΗΜV

Στίχοι: Γ. Ρίτσος
Eρμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης.

Μίκης Θεοδωράκης
Ρωμιοσύνη
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα 1966, η θέση του Μίκη Θεοδωράκη ως ένας εκ των κορυφαίων συνθετών του ελληνικού τραγουδιού έχει πια εδραιωθεί. Παράλληλα, το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι τεταμένο. Επιστρέφοντας στο σπίτι χτυπημένος μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία, ο συνθέτης γράφει μέσα σε υπερένταση τη μουσική της Ρωμιοσύνης σε μια νύχτα (σύμφωνα με τα όσα έχει ο ίδιος δηλώσει) μελοποιώντας αποσπάσματα από την Αγρύπνια του Γιάννη Ρίτσου, τα οποία ο ίδιος ο ποιητής είχε επιλέξει.

Το αποτέελσμα είναι μια σπουδαία και εμπνευσμένη σύζευξη του δημοτικού τραγουδιού με την υπερρεαλιστική γραφή. Πότε με αργούς, δραματικούς τόνους και πότε με ένα επικό ύφος, που έχει για σημαία του το πιο ηλεκτρισμένο μπουζούκι που ακούστηκε ποτέ στο ελληνικό τραγούδι, οι μουσικές του Θεοδωράκη κλείνουν μέσα τους τόσο την πίκρα του πολέμου, όσο και το πάθος του αγώνα απελευθέρωσης. Η ορμή του «Όταν σφίγγουν το χέρι» ή του «Θα σημάνουν οι καμπάνες», οδηγεί μέχρι και σήμερα κάθε Έλληνα σε συγκινησιακή φόρτιση.

Παρ’ ολ’ αυτά, η Ρωμιοσύνη δεν αποτελεί στ’ αλήθεια κάποια μεγάλη κορύφωση στην πορεία του συνθέτη ή την ελληνική μουσική. Επιπλέον, ο Γ’ πληθυντικός του Ρίτσου και κυρίως η ταύτιση όλων των τραγουδιών με τη σφιγμένη γροθιά του αριστερού αγώνα, περιχαρακώνουν το έργο σε ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο, με αποτέλεσμα μέσα στα χρόνια να «ξεθωριάσει» και να ξεπεραστεί. Πρόκειται πάντως για έναν δίσκο συνδεδεμένο άμεσα με το αίτημα μιας ολόκληρης χώρας για ελευθερία και δικαιοσύνη, το οποίο έμελλε να κορυφωθεί στα χρόνια της Χούντας. Δικαίως λοιπόν η Ρωμιοσύνη κατέχει την αίγλη ενός θρυλικού έργου, έστω και αν η σημασία της υπερβαίνει την καλλιτεχνική της αξία.

1. Αυτά Τα Δέντρα
2. Όλοι Διψάνε
3. Όταν Σφίγγουν Το Χέρι
4. Τόσα Χρόνια
5. Μπήκαν Στα Σίδερα
6. Δέντρο Το Δέντρο
7. Ποιος Να Το Πει
8. Θα Σημάνουν Οι Καμπάνες
9. Τραβήξανε Ψηλά

LOGIN