ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Σα Δίσκος Παληός
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: CBS

Νίκος Καρβέλας
Σα Δίσκος Παληός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από το πρώτο δευτερόλεπτο του τραγουδιού «Δέσποινα», που ανοίγει δυναμικά αυτόν τον δίσκο, καταλαβαίνεις πως κάτι έχει αλλάξει. Είναι απλό: O Καρβέλας έχει ανακαλύψει έναν νέο τρόπο παιξίματος στο πιάνο του, επηρεασμένο από το rockabilly - και μαζί με αυτόν μια νέα ενέργεια. Το ότι το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί απλή παραλλαγή του “Lucille” από τον Little Richard, δεν φαίνεται να απασχολεί το κοινό – ούτε βέβαια και τον ίδιο.

Το Σα Δίσκος Παληός, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι ένα άλμπουμ βασισμένο σε μουσικές των 50’s και των πρώιμων 60’s (rock’n’roll, doo-wop κλπ). Ο Καρβέλας διώχνει τον μπουζουξή του, γίνεται ο ίδιος ένα one-man-band παίζοντας μπάσο, ντραμς, κιθάρα και πιάνο, ενώ παράλληλα κάνει συνεχείς αναφορές στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τα οποία συνδυάζει με τις μουσικές που άκουγε τότε. Τα τραγούδια έχουν ανέβει level σε σχέση με το Δεν Παντρεύομαι (ακούστε π.χ. τη φοβερή αλλαγή μετά το ρεφρέν στο «Γιαγιά), μολονότι η στροφή στη χαμένη παιδικότητα οδηγεί ενίοτε σε παλιμπαιδισμό («Το τραίνο», «Σε θέλω»). 

Με βασικό όπλο το υπέροχο «Καλοκαιρινές διακοπές (για πάντα)» που παραμένει μέχρι σήμερα ένα party anthem, το Σα Δίσκος Παληός έγινε Χρυσό κάνοντας τον Καρβέλα διάσημο και ως σόλο καλλιτέχνη (πέρα από συνθέτη επιτυχιών). Παρά τις αδύναμες στιγμές του, είναι η σχεδόν DIY κατάθεση ενός δημιουργού που αν και κλείνει 11 χρόνια στη δισκογραφία έχει το κέφι του πρωτάρη, γιατί βρήκε έναν καινούριο δρόμο.

  1. Δέσποινα
  2. Σα Δίσκος Παληός
  3. Το Τραίνο
  4. Γιαγιά
  5. Αθεράπευτα Ρομαντικός
  6. Καλοκαιρινές Διακοπές Για Πάντα
  7. Σε Θέλω
  8. Φευγάτοι
  9. Όποιος Αγαπάει
  10. Σιγά Καλέ

LOGIN