ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Σαμποτάζ
Χρονολογία: 1981
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Μ. Κριεζή

Eρμηνεία: Σ. Γιαννάτου, Γ. Παλαμίδας.

Λένα Πλάτωνος
Σαμποτάζ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η Λένα Πλάτωνος παρουσιάστηκε στη δισκογραφία υπογράφοντας κάποιες από τις συνθέσεις του Εδώ Λιλιπούπολη. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το Σαμποτάζ, έναν δίσκο πρωτοποριακό, αφενός μεν για τη χρήση ηλεκτρονικής μουσικής σε ένα πλαίσιο τραγουδοποιίας και αφετέρου για τον φρέσκο, σουρεαλιστικό και πολυεπίπεδο στίχο της Μαριανίνας Κριεζή. Στις αρχές μιας νέας δεκαετίας, κάτι καινούργιο όρθωνε ανάστημα στο ελληνικό τραγούδι, έστω κι αν δεν θα πέρναγε ποτέ στην πρώτη γραμμή.

Κατά κάποιον τρόπο το Σαμποτάζ είναι ένα concept album, με πρωταγωνιστές ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, τη Μαριλένα και τον Αντώνη. Η σχέση τους δεν εξιστορείται με τρόπο αναμενόμενο, αλλά μια με δροσερή στιχουργική, που πατάει στη φαντασία και στη θεατρικότητα. Από την πλευρά της, η Πλάτωνος καταφέρνει κάτι αληθινά σπουδαίο: Φτιάχνει μουσικές που, αν και πολύ πλούσιες, με καλά αφομοιωμένες επιρροές από την ροκ και την ποπ της Δύσης, δεν καπελώνουν τα λόγια και δεν αποσπούν την προσοχή από αυτά. Κανένα μέτριο τραγούδι δεν υπάρχει εδώ, αν και κάποια στέκονται λίγο πιο πάνω από τα υπόλοιπα: Η «Πτήση 201» (με το εκπληκτικό πέρασμα από το κουπλέ στο ρεφρέν), το ανατριχιαστικό «Κοπερτί» και το «Αν μ’ αγαπάς έλα να κάνουμε έρωτα», το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια Ελληνίδα στιχουργός αναφέρθηκε τόσο ανοιχτά στο σεξ. Εξαιρετικές επίσης οι ερμηνείες της Σαββίνας Γιαννάτου και πολύ καλός ο Γιάννης Παλαμίδας, ο οποίος είχε χλευαστεί από κάποιους την εποχή κυκλοφορίας του άλμπουμ, για τις εκκωφαντικές κραυγές του.

Το Σαμποτάζ είναι ένας δίσκος που δικαιώνει απόλυτα την κλισέ φράση «ακούγεται φρέσκος μέχρι σήμερα», έστω κι αν ο ήχος του αλλοιώθηκε από κακό mastering. Στον πυρήνα του βρίσκεται μια punk ορμή και στο περίβλημά του μια φευγάτη ματιά πάνω στη ζωή, χωρίς τίποτα το αλαφροΐσκιωτο.

 1. Θα Συναντηθούμε Στο Σαλούν
 2. Γαλάζια Κιθάρα
 3. Ραντεβού Στην Όαση
 4. Ο Γύρος Του Κόσμου Σε 1'
 5. Πτήση 201
 6. Τα Μαγικά Μπλου Τζην
 7. Το Κοπερτί
 8. Χίλιες Και Μια Νύχτες Σινεμά
 9. Σαμποτάζ
 10. Τα Κινούμενα Σκίτσα
 11. Πάμε Μια Βόλτα Στο Σούπερ Μάρκετ
 12. Αν Μ' Αγαπάς Έλα Να Κάνουμε Έρωτα
 13. Στον Αστερισμό Του Πιγκουίνου

LOGIN