ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Serpico
Χρονολογία: 1973
Εταιρεία: PARAMOUNT

Μίκης Θεοδωράκης
Serpico
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70, ο Θεοδωράκης ταξιδεύει διαρκώς δίνοντας συναυλίες, που απώτερο στόχο έχουν την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ως συνθέτης δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος και δεν θέλει να είναι, έχοντας κυρίως πολιτικές προτεραιότητες. Δέχεται πάντως μετά από επιμονή του Sidney Lumet να συνθέσει τη μουσική του Serpico με πρωταγωνιστή τον Al Pacino, κυρίως επειδή του έκαναν μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Καθώς περιοδεύει στην Αμερική, βλέπει αποσπάσματα από την ταινία, παίζει πιάνο και ο συνθέτης Bob James που τον συνοδεύει καταγράφει σε νότες το αποτέλεσμα. Έτσι, ολόκληρος ο δίσκος γράφεται από πόλη σε πόλη και ηχογραφείται στον τελευταίο σταθμό, τη Νέα Υόρκη!

Το κυρίως θέμα που ανοίγει το δίσκο είναι το “Theme from Serpico” (το οποίο στη συνέχεια ακούμε σε διάφορες παραλλαγές). Το σημαντικό είναι ότι ο Θεοδωράκης πετυχαίνει εδώ αυτό που δεν πέτυχε στο The Day The Fish Came Out: να εντάξει το μπουζούκι σε έναν διεθνή, μοντέρνο ήχο με τζαζ στοιχεία. Και το πετυχαίνει κυρίως μέσω της σπουδαίας ενορχήστρωσης του Bob James, που αντιμετωπίζει ισάξια τα υπόλοιπα όργανα - τρομπέτες, κλαρινέτα και βιολιά, από τη σπουδαία Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Μετά το κεντρικό πρώτο τραγούδι, βέβαια, ο δίσκος αναλώνεται σε μια επαναληπτικότητα, υστερώντας σε επίπεδο συνθέσεων.

Δύο χρόνια μετά, ο Θεοδωράκης θα προσθέσει στο “Theme from Serpico” στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη και θα το συμπεριλάβει ως «Δρόμοι παλιοί» στον δίσκο Μπαλάντες. Για την ώρα, καταθέτει ένα αξιόλογο soundtrack, στο οποίο βέβαια η δουλειά του ενορχηστρωτή και των μουσικών αξίζει μεγαλύτερη επιβράβευση από αυτή του συνθέτη.

1.Theme From "Serpico"
2.Honest Cop
3.Alone In The Apartment
4.Meeting In The Park
5.Shoe Shop
6.On The Streets
7.Flashback
8.Laurie's Fable
9.Disillusion
10.End Title

LOGIN