ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Στίλβη
Χρονολογία: 1998
Εταιρεία: HARVEST/EMI

Μουσική: Φ. Πλιάτσικας, Μ. Ξυδούς, Μπ. Στόκας, Ανδ. Τσέκος, Τ. Βούζας, B. Dylan, Ν. Γιαννάτος, Αλ. Παπαδόπουλος

Στίχοι: Φ. Πλιάτσικας, Μπ. Στόκας, Μ. Ξυδούς, Ολγ. Βλαχοπούλου, Ν. Παπαγεωργίου, Αυγ. Κεφαλά, Μ. Βαμβουνάκη, Χρ. Αγγελοπούλου, Ν. Γιαννάτος, Γ. Παπαχρήστου.

Πυξ Λαξ
Στίλβη
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Φτάνοντας στον έκτο στουντιακό δίσκο τους, οι Πυξ Λαξ είναι πλέον ένα τρομερά επιτυχημένο συγκρότημα.

Αρκετά από τα τραγούδια και τα ορχηστρικά θέματα της Στίλβης γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν ως soundtrack της ταινίας Ο Έρωτας Κοιμήθηκε Νωρίς, του Δημήτρη Παναγιωτάτου. Είναι, μάλιστα, τούτες οι ηχογραφήσεις οι πιο προσεγμένες (από την άποψη ότι συνδυάζουν συνθετική και τεχνική ποιότητα) της καριέρας του γκρουπ.

Στα υπέρ της εργασίας καταχωρούνται πρώτα απ’ όλα τρεις πολύ δυνατές στιγμές του Φίλιππου Πλιάτσικα: το ζωντανά ηχογραφημένο «Μοναξιά Μου Όλα» (εμβληματικό τραγούδι για το γκρουπ και ένα από τα καλύτερα της μετά το Για Τους Πρίγκηπες Της Δυτικής Όχθης φάσης), το «Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις» και η πολύ καλή διασκευή του στο «Senor (Tales Of Yankee Power)» του Bob Dylan. Υπάρχουν ακόμα εδώ η καλοστημένη ιστορία που διηγείται στη «Φαλτσέτα» ο Μάνος Ξυδούς και το συγκαλυμμένο πολιτικό σχόλιο του Μπάμπη Στόκα στο «Μια Συνουσία Μυστική».

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες στιγμές, όπως το ομώνυμο του άλμπουμ ορχηστρικό ή το «Σώθηκαν Οι Χαρές», που δεν δικαιολογούν εξίσου την ύπαρξή τους εδώ. Το ίδιο ισχύει γενικότερα για την «ουρά» του άλμπουμ, όπου με εξαίρεση το «Κλεμμένη Ομορφιά», επικρατούν θολές ιδέες και μια αχρείαστη επαναληπτικότητα.

Η Στίλβη, εν κατακλείδι, βρίσκει τους Πυξ Λαξ να επιτυγχάνουν, με απώλειες έστω, να κρατήσουν ζωντανή τη δημιουργικότητά τους. Είναι η τελευταία τους καλλιτεχνική αναλαμπή.

 1. Υδροχόος
 2. Μοναξιά Μου Όλα...
 3. Στα Βαθιά Σου Νερά
 4. Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις
 5. Φαλτσέτα
 6. Μια Συνουσία Μυστική
 7. Senor (Tales Of Yankee Power)
 8. Φωτιά
 9. Ο Έρωτας Κοιμήθηκε Νωρίς
 10. Ακόμα Τίποτα Δεν Είδες (συμμετέχει ο Σταύρος Λογαρίδης)
 11. Στίλβη
 12. Σώθηκαν Οι Χαρές
 13. Λάμια
 14. Κλεμμένη Ομορφιά (παίζουν οι. Domenica)
 15. Απογοήτευση Του Περαστικού
 16. Ίριδα

LOGIN