ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Στην Αγορά Του Κόσμου
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: POLYGRAM

Μουσική - στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης

Ερμηνεία: Aλκίνοος Ιωαννίδης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Στην Αγορά Του Κόσμου
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αφού είχαν αρχικά απορριφθεί από την PolyGram, τα πρωτόλεια τραγούδια του συνθέτη Νίκου Ζούδιαρη βρίσκουν τον δρόμο τους προς το κοινό έπειτα από παρέμβαση της Δήμητρας Γαλάνη. Μαζί του κάνει το ντεμπούτο του ως ερμηνευτής ένας νεαρός φοιτητής της Φιλοσοφικής και εκκολαπτόμενος ηθοποιός, ο Ελληνοκύπριος Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Τα 11 αυτά τραγούδια μαρτυρούν μια ανήσυχη ματιά και φύση. Οι στίχοι, παρότι κυρίως ασχολούνται με υπαρξιακά και ερωτικά δράματα, δεν αμελούν να σχολιάσουν και άλλα ζητήματα. Το «Ζήνωνος», για παράδειγμα, εμπεριέχει έναν πικρό κοινωνικό σχολιασμό, η «Μπαλάντα Του Μισθοφόρου» στρέφει τα βέλη της προς τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο και το «Δεύτε Τελευταίες Εισπνοές» προφητεύει το τέλος του κόσμου μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος. Αλλά και μουσικά, υπάρχει μια ποικιλία υφών (ροκ, τζαζ, world), η οποία, υπηρετούμενη και από τις ευέλικτες ενορχηστρώσεις του Τάκη Μπουρμά, αμβλύνει την κατά βάση «έντεχνη» νοοτροπία.

Πάντως δεν αποτινάσσεται η εντύπωση ότι, ως συνθέτης, ο Ζούδιαρης δεν είναι ένας δημιουργός με σαφώς διακριτό αποτύπωμα, αλλά περισσότερο ένας ικανός διαχειριστής της παρακαταθήκης του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος κάποιες φορές αστοχεί καταφανώς («Δύσκολοι Καιροί», «Όχι, Μην Κλαις»). Κι έτσι τελικά είναι η ερμηνευτική ικανότητα και δεινότητα του Ιωαννίδη που αποτελεί την αληθινή αποκάλυψη της δουλειάς. Με ηχόχρωμα ξεχωριστό, ευαισθησία και ευλυγισία που θυμίζουν τους ερμηνευτές της σχολής Χατζιδάκι, αποδίδει τα νοήματα με πάθος και με αξιοθαύμαστη ωριμότητα, δεδομένης της νεαρής ηλικίας του (είναι μόλις 24 ετών όταν κυκλοφορεί ο δίσκος).

Με αιχμή του δόρατος το «Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι», την άψογα σκηνοθετημένη εξιστόριση ενός ειδυλλίου με φόντο τη μεγαλύτερη αγορά του Καΐρου, το άλμπουμ έκανε αναπάντεχα μεγάλες πωλήσεις και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της δισκογραφίας για τον Ζούδιαρη και τον Ιωαννίδη. Ο πρώτος έμελλε να ακολουθήσει μια «μυστική και ήσυχη» διαδρομή. Ο δεύτερος θα πρωταγωνιστούσε ποικιλοτρόπως τα επόμενα χρόνια.

 1. Ζήνωνος
 2. Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι
 3. Το Όνειρο
 4. Πόθοι Αδιέξοδοι (feat. Δ. Γαλάνη)
 5. Καθώς Περνά Η Ώρα
 6. Δύσκολοι Καιροί
 7. Τα Φιλιά Μου Θα Στα ‘Δινα (feat. Δ. Γαλάνη)
 8. Η Μπαλάντα Του Μισθοφόρου
 9. Όχι, Μην Κλαις
 10. Το Κουτί Της Πανδώρας
 11. Δεύτε Τελευταίες Εισπνοές (feat. Δ. Γαλάνη)

LOGIN