ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Στην Ανατολή
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Μ. Θεοδωράκης, Μ. Κακογιάννης, Γ. Καλαμίτσης, Κ. Στυλιάτης.

Eρμηνεία: Στ. Καζαντζίδης, Χ. Αλεξίου, Μ. Θεοδωράκης.

Μίκης Θεοδωράκης
Στην Ανατολή
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το Στην Ανατολή είναι ο πρώτος λαϊκός δίσκος του Μίκη Θεοδωράκη που δε γνωρίζει απήχηση. Το «γιατί» αποδίδεται σε διάφορους λόγους: Απροθυμία των ανθρώπων της δισκογραφικής να τον προωθήσουν, τεράστιος όγκος κυκλοφοριών του συνθέτη μέσα στο 1974, λαϊκότητα που ήρθε κόντρα με το επαναστατικό κλίμα των καιρών και βέβαια η γνωστή κόντρα του Καζαντζίδη με την εταιρία.

Με τον Χρήστο Νικολόπουλο να συνοδεύει τον Λάκη Καρνέζη στο μπουζούκι και πολύτιμο σταθερό συνεργάτη πλέον τον Γιάννη Διδίλη στις ενορχηστρώσεις, ο Θεοδωράκης φτιάχνει ένα είδος «νεορεμπέτικου», πατώντας σε αμιγώς λαϊκούς, μικρασιάτικους ρυθμούς όπως ζεϊμπέκικο, απτάλικο κλπ. Ο τίτλος του δίσκου, βέβαια, αναφέρεται κυρίως στις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας, με τραγούδια αφιερωμένα στους εξεγερμένους φοιτητές.

Παρ’ ότι ο Θεοδωράκης δεν εξελίσσεται στην πραγματικότητα ως συνθέτης, κομμάτια όπως το ομώνυμο, το «Μες στην ταβέρνα» και το θανατηφόρο «Τα παραθύρια ορθάνοιχτα» αποτελούν αξιόλογες καταθέσεις. Τίποτα βέβαια δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη στιβαρή παρουσία του Στέλιου Καζαντζίδη, που σφραγίζει το υλικό αυτό από την πρώτη φράση που λέει στα «Πατροπαράδοτα Α’» (ντουέτο με τον συνθέτη).

Εκφράζοντας το αίτημα για δημοκρατία με απλή γλώσσα, το Στην Ανατολή είναι ένας συντηρητικός μουσικά αλλά απολαυστικός συνολικά δίσκος, ιδίως για τους λάτρεις της λαϊκής μουσικής. Το γεγονός δε ότι παρέμεινε απρόσβλητος από την υπερέκθεση που φέρνει η επιτυχία, λειτουργεί μέσα στα χρόνια υπέρ του.

1. Τα Πατροπαράδοτα (Α')
2. Τα Παράθυρα Ορθάνοιχτα
3. Στην Ανατολή
4. Μες Στην Ταβέρνα
5. Άστατο Πουλί
6. Και Δε Μίλησε Κανείς
7. Τα Πατροπαράδοτα (Β')
8. Άπονες Εξουσίες
9. Μ' Ένα Καράβι Όνειρα
10. Φωτιές Φωτιές
11. Δέκα Παλικάρια
12. Βουνά Σας Χαιρετώ

LOGIN