ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Στην Ανδρομέδα Και Στη Γη
Χρονολογία: 1995
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Στην Ανδρομέδα Και Στη Γη
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στη δεύτερη δισκογραφική του προσπάθεια, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αρκετά αλλαγμένος: οι στίχοι του έχουν ανέβει επίπεδο κι έχουν αλλάξει ύφος, ενώ τα ρεμπέτικα-λαϊκά στοιχεία έχουν υποχωρήσει για χάρη των δημοτικών. Επιπλέον, προτιμάται εδώ μια συνολικά πιο «επαγγελματική» λογική.

Τα αποτελέσματα είναι διττά: από τη μία γίνεται φανερό ότι ο τραγουδοποιός έχει ανακαλύψει ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί με άνεση και να πετύχει σπουδαία αποτελέσματα, από την άλλη, όμως, το προσωπικό του στίγμα σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται. Για παράδειγμα, στα «Ανδρομέδα», «Κάτω Απ’ Το Μαξιλάρι» και «Νυχτέρι» πετυχαίνει διάνα, παντρεύοντας αβίαστα τη μουσικοστιχουργική χρυσή τομή της παράδοσης με τους «λόγιους» προβληματισμούς του. Εξίσου καλά αποτελέσματα δρέπει και όταν ακολουθεί πιο δυτικούς δρόμους, όπως στο «Άστρο Του Πρωινού» και (λιγότερο) στο «Η Τράτα». Αλλού, όμως, βρίσκονται και τραγούδια στα οποία δεν επιτυγχάνεται ανάλογη συμπόρευση στίχου και μελωδίας («Του Κάτω Κόσμου Οι Φυλακές», «Οι Καλογέροι», «Όσοι»).

Είναι γεγονός ότι τούτος ο δίσκος μοιάζει εγκλωβισμένος στις νόρμες του λεγόμενου «έντεχνου» τραγουδιού που κυριαρχούσε στην εποχή της κυκλοφορίας του. Αιτία για αυτό αποτελεί πιθανότατα και η ανάμειξη του Σωκράτη Μάλαμα στις ενορχηστρώσεις, οι οποίες κουβαλούν μια ατμόσφαιρα που συναντά κανείς στους προσωπικούς δίσκους του. Αντίθετα, η Μελίνα Κανά, παρότι επίσης συμβάλλει στην προαναφερθείσα αναγωγή, προσφέρει πολλά με τις ερμηνείες της στα «Πλάνα Ξενιτιά» και «Δέντρο Μοναχό».

Εν ολίγοις, το εν λόγω άλμπουμ βρίσκει τον Θανάση Παπακωνσταντίνου να ανοίγεται προς νέες κατευθύνσεις και να βρίσκει τη φωνή του, με άνισα, όμως, αποτελέσματα.

1. Ανδρομέδα
2. Πλάνα Ξενιτιά (ερμηνεία Μελίνα Κανά)
3. Άστρο Του Πρωινού (στίχοι παραδοσιακοί)
4. Του Κάτω Κόσμου Οι Φυλακές (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας)
5. Κάτω Απ' Το Μαξιλάρι
6. Νυχτέρι
7. Η Βέρα (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας)
8. Δέντρο Μοναχό (ερμηνεία Μελίνα Κανά)
9. Η Τράτα
10. Οι Καλογέροι (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας)
11. Όσοι
12. Οι Πότες Της Στρογγυλής Τραπέζης

LOGIN