ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Στο Φανάρι του Διογένη
Χρονολογία: 1987
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000008

Στίχοι: Ν. Άσιμος

Eρμηνεία: Ν. Άσιμος, Σ. Λεονάρδου


Νικόλας Άσιμος
Στο Φανάρι του Διογένη
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1987 είναι μια δύσκολη χρονιά για το Νικόλα. Η ψυχική και η σωματική του υγεία χειροτερεύουν, η πίεση από το περιβάλλον του είναι μεγάλη και οι διαδοχικοί εγκλεισμοί σε ψυχιατρικές κλινικές τον έχουν εξαντλήσει. Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται σε «60 ζόρικα λεπτά», στις μελαγχολικές και εσωστρεφείς συνθέσεις της τελευταίας του κασέτας, με τις -κυρίαρχες εδώ- μπαλάντες να συνοδεύονται από μια πιο «μουντή» ενορχήστρωση.

Σε συνδυασμό με τη φωνή της Σωτηρίας Λεονάρδου, έχουμε μια συλλογή τραγουδιών εντελώς διαφορετικού ύφους από τις προηγούμενες κασέτες. Ακόμη και στο χιουμοριστικό «Πας φιρί φιρί», που περιγράφει τις συχνά μάταιες διαμάχες ενός ζευγαριού οι οποίες ενίοτε καταλήγουν σε βίαια ξεσπάσματα, η ατμόσφαιρα αναδύει μια μελαγχολία. Στις επανεκτελέσεις κομματιών συναντάμε το «Πανηγύρι» («Ρωμιός») σε μια πιο αργόσυρτη εκτέλεση, τους «Τρομοκράτες», τη «Μπαταρία», το «Γιουσουρούμ» σε μια πιο ήρεμη ερμηνεία και το «Ουλαλούμ», στην εκτέλεση που έμελλε να το καθιερώσει. Από τα νέα τραγούδια ξεχωρίζουν το πραγματικά αυτόνομο ζεϊμπέκικο «Εγώ με τις ιδέες μου», οι εξαιρετικές μπαλάντες «Λίνα» και «Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις» και φυσικά η πασίγνωστη μπαλάντα-σταθμός του Άσιμου, ο «Μπαγάσας».

Η τελευταία κασέτα λοιπόν είναι ένα αξιοπρεπές, ώριμο και ειλικρινές κύκνειο άσμα για τον «πλην-θέτη» Άσιμο, το οποίο αντανακλά τη στάση ζωής του. Σε πολλά σημεία αισθάνεσαι ότι ο ίδιος προετοιμάζεται για την τελευταία του «βόλτα», αυτή που έκανε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία αυτού του υλικού.

 1. Μπαγάσας
 2. Πανηγύρι
 3. Ουλαλούμ Ποίηση: Γιάννης Σκαρίμπας
 4. Λίνα
 5. Δε Θέλω Καρδιά Μου Να Κλαις
 6. Τρομοκράτες
 7. Πας Φιρί Φιρί
 8. Ωιμέ
 9. Εγώ Με Τις Ιδέες Μου
 10. Μπαταρία
 11. Γιουσουρούμ
 12. Πολεμάτε Κοιμισμένα
 13. Το Φανάρι Του Διογένη

Τα περισσότερα τραγούδια επανακυκλοφόρησαν σε κανονικό δίσκο από τη MINOS το 1989, σε remastered έκδοση με τίτλο Το Φανάρι Του Διογένη.

R 2695950 1410469842 4835.jpeg

LOGIN