ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Στροφές
Χρονολογία: 1973
Εταιρεία: ΟLYMPIC

Στίχοι: Πυθαγόρας, Μ. Ελευθερίου, Ν. Γκάτσος, Γ. Λογοθέτης

Eρμηνεία: Β. Μοσχολιού.

Δήμος Μούτσης
Στροφές
Toυ Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1973 η Μοσχολιού είναι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της Ελλάδας και o Mούτσης έχει κάθε λόγο να κάνει με αυτήν τον πρώτο του βασισμένο σε μια φωνή δίσκο. Πολλυσυλεκτικές στιχουργικά, οι Στροφές δεν φανερώνουν κάποια νέα πλευρά του συνθέτη ακολουθώντας, θα έλεγε κανείς, μια πεπατημένη οδό.

Αυτό βέβαια δεν μειώνει την αξία τους: Το «Απ’ τα μικρά ψαράδικα» δια χειρός Μάνου Ελευθερίου είναι από τα καλύτερα κομμάτια που γράφτηκαν για τους ναυτικούς, ενώ το «Μια βραδιά στη Λάρισα», που είχε πρωτοακουστεί στο δίσκο Κάποιο Καλοκαίρι, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το χάρισμα του Γκάτσου να λέει μια ιστορία με ελάχιστες λέξεις. Σε όλο τον δίσκο κυριαρχεί ένα γνήσιο λαϊκό αίσθημα, με δωρικές, αρχοντικές ερμηνείες από τη Μοσχολιού.

Τα ηλεκτρισμένα πρώτα δευτερόλεπτα του ορχηστρικού «Στροφές», βέβαια, σπείρουν αμφιβολίες για το αν ο Μούτσης ήθελε να φτιάξει άλλον ένα δίσκο με συμβατικά λαϊκά τραγούδια. Στην αμέσως επόμενη συνθετική δουλειά του (που είναι η Τετραλογία, μιας και οι Μαρτυρίες που προηγήθηκαν περιλαμβάνουν τραγούδια τα οποία γράφτηκαν νωρίτερα), θα ανοίξει τελικά έναν καινούριο δρόμο.

                                                                                                                      

  1. Eγώ Ειμ’ Εγώ
  2. Στους Μπαξέδες (Εις Μνήμην)
  3. Και Γεια Χαρά
  4. Στην Πόρτα Του Παράδεισου
  5. Στροφές
  6. Αγκαλιά Και Πλάι Πλάι
  7. Απ’ Τα Μικρά Ψαράδικα
  8. Φόραγες το Μαύρο Σου Σακάκι
  9. Μια Βραδυά Στη Λάρισα
  10. Χορός

LOGIN