ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Συγκατοίκηση
Χρονολογία: 2016
Εταιρεία: PUZZLEMUSIK

Μαζί με τους Κορνήλιο Σελαμσή, ARTefacts Ensemble, Θεοδώρα Μπάκα.

Κ Βήτα
Συγκατοίκηση
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Όταν το 2003 ο Κ Βήτα επιχείρησε να «ασελγήσει» πάνω στο έργο του Χατζιδάκι ορμώμενος από το πάθος του για αυτό, ήξερε καλά ότι δεν έφτιαχνε ένα έργο που θα τύχαινε καθολικής αποδοχής. Δέκα χρόνια μετά, όταν οι ARTefacts Ensemble και ο Κορνήλιος Σελαμσής του ζήτησαν να «πειράξουν» το δικό του έργο και να εισβάλλουν στο σπίτι του για μια απρόβλεπτη Συγκατοίκηση, ο ίδιος πήρε το ίδιο ρίσκο από την ανάποδη. Η καταγραφή της σχετικής συναυλίας στη Στέγη το 2013, κυκλοφόρησε σε cd τρία χρόνια αργότερα, με την προσθήκη ενός τραγουδιού ηχογραφημένου στις πρόβες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Βήτα, ο Σελαμσής δεν ενεπλάκη στο πρότζεκτ για να κερδίσει τα μπράβο - και αυτό είναι εμφανές. Στο σπίτι όπου λαμβάνει χώρα η Συγκατοίκηση, υπάρχει μια έντονη διάθεση αποδόμησης και «πειράγματος». Ο «Κύκλωπας» και η «Νέα Ζωή» συμμερίζονται την ένταση και τη φρεσκάδα των πρωτότυπων εκτελέσεων, πετυχαίνοντας μια έξυπνη απόδοση των ηλεκτρονικών ήχων με φυσικά όργανα. Αντίθετα, τα ««Ατέλειωτα Χρυσάνθεμα» (άστοχα τοποθετημένα στην αρχή του άλμπουμ) δεν κομίζουν κάτι καινούργιο, το «Ταξίδι στη γη» προκύπτει αμήχανο και το «Αστέρι» πομπώδες. Γενικότερα, με μόνη εξαίρεση το «Δωμάτιο», τα ορχηστρικά κομμάτια λειτουργούν καλύτερα στο δίσκο. Κι αυτό γιατί όταν μιλάμε για τραγούδια με στίχους, ο κόσμος του Βήτα και ο κόσμος του Σελαμσή είναι πολύ δύσκολο να ενωθούν - όσο κι αν ιντριγκάρει μια τέτοια προοπτική αμφότερους τους δημιουργούς.

Ακόμα και με την παραπάνω παραδοχή πάντως, σε επίπεδο πρότασης η Συγκατοίκηση παραμένει ένα ενδιαφέρον εγχείρημα. Η περιέργεια με την οποία ακούει κανείς τις εκτελέσεις αυτές, είναι από μόνη της ένα κερδισμένο στοίχημα.

 1. Ατέλειωτα Χρυσάνθεμα        
 2. Το Κοράκι      
 3. Το Δωμάτιο    
 4. Κύκλωπας      
 5. Θήτα   
 6. Το Άστρο       
 7. Ασύρματος Κόσμος   
 8. Νέα Ζωή        
 9. Πάρκο
 10. Ταξίδι Στη Γη
 11. Η Νύχτα         
 12. Ποπ Κατσαρίδα

LOGIN