ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Συνοικισμός Α
Χρονολογία: 1972
Εταιρεία: ΟLYMPIC

Στίχοι: Γ. Λογοθέτης, Γ. Μιχαηλίδης, Β. Τσιμπούλη, Μ. Ελευθερίου, Ν. Γκάτσος

Eρμηνεία: Β. Μοσχολιού, Α. Καλογιάννης.

Δήμος Μούτσης
Συνοικισμός Α
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τα τραγούδια του Συνοικισμού Α ακούστηκαν για πρώτη φορά ζωντανά στην μπουάτ Zoom της Πλάκας, αφού πρώτα οι μουσικές είχαν συνοδεύσει τη θεατρική παράσταση 50 Xρόνια Δάκρυα, 50 Χρόνια Γέλιο. Λίγους μήνες μετά τον Άγιο Φεβρουάριο και βλέποντας τον συγκεκριμένο δίσκο να περνάει κάπως απαρατήρητος (η δικαίωση θα ερχόταν αργότερα), ο Δήμος Μούτσης ξαναγύρισε σε πιο βατές ενορχηστρώσεις και σε τραγούδια που δεν περιστρέφονταν γύρω από κάποια κεντρική ιδέα.

Αν κάτι συνδέει τα τραγούδια αυτά είναι μια έντονη μελαγχολία, την οποία «λειαίνουν» οι ζωηρές συνθέσεις, με το μπουζούκι να έχει το πάνω χέρι. Και μολονότι δεν υπάρχει ο ενορχηστρωτικός πλούτος προηγούμενων καταθέσεων, το υλικό είναι εξαιρετικό. Πέραν του ότι περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της Μοσχολιού, όπως το «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» και «Η κορδέλα», σύστησε στο ευρύ κοινό τον Καλογιάννη (τα έργα του με τον Θεοδωράκη κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μετά τη Χούντα), με μια σειρά από υποδειγματικές ερμηνείες, εκφραστικές όσο και ήρεμες.

Λιγότερο φιλόδοξος από τον Άγιο Φεβρουάριο, ο Συνοικισμός ‘Α είναι ένας λαμπρός δίσκος, αριστοκρατικά λαϊκός, που αναγνωρίστηκε σε πραγματικό χρόνο και έγινε Χρυσός, βοηθούμενος από την πολύ αγαπητή τότε στον κόσμο Βίκυ Μοσχολιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι στο εξώφυλλο βλέπουμε τους εμπλεκόμενους και όχι κάποιο εικαστικό έργο, κάτι αρκετά πρωτότυπο για τα δεδομένα της εποχής, που σύντομα βέβαια θα αποτελούσε τον κανόνα.

 1. Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε
 2. Σα Λυγαριά Σε Φύτεψα
 3. Στο Παράθυρό Σου Αγναντεύοντας
 4. Έτσι Ειν’ Η Ζωή
 5. Τράβα Την Κουρτίνα Σου
 6. Η Κορδέλα
 7. Ο Στέφανος
 8. Μη Γράφεις Άλλα Γράμματα
 9. Σαν Τι Τραγούδι Να Σας Πω
 10. Ρε Πατριωτάκι
 11. Κάποια Νύχτα
 12. Χορός Της Λεβεντιάς (Ορχηστρικό)

LOGIN