ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Tα Λυρικά
Χρονολογία: 1978
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Τ. Λειβαδίτης

Eρμηνεία: Μ. Θεοδωράκης (Β’ φωνές: Μ. Ζορμπαλά, Σ. Μιχαηλίδου, Π. Πανδής).

Μίκης Θεοδωράκης
Tα Λυρικά
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Δισκογραφημένα από συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού, τα Λυρικά σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη είναι από τους ελάχιστους σπουδαίους κύκλους τραγουδιών που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ σε στούντιο. Η άλλη πρωτοτυπία τους, έγκειται στο ότι η ποίηση γράφτηκε σε δεύτερο χρόνο, μιας και ο Θεοδωράκης είχε ήδη επενδύσει με τις ίδιες μουσικές το 1975 τη γερμανική θεατρική παράσταση Το Γουρονοπαίγνιο – Σκηνές Απ’ Τον 16ο Αιώνα.

Έχοντας στη διάθεσή του το Θέατρο Λυκαβηττού, ο Θεοδωράκης θα μπορούσε κάλλιστα να παρουσιάσει παλιά έργα του, που στη μεταπολιτευτική περίοδο το κοινό διψούσε να ακούσει ζωντανά. Επέλεξε όμως να παίξει ένα καινούριο – και η επιλογή τον δικαιώνει. Χωρίς μπουζούκι, χωρίς ηλεκτρισμό, μακριά από τους λαϊκούς δρόμους και τις υψηλές εντάσεις, με μια εξαιρετική ακουστική μπάντα και συνθέσεις «ευγενικές», πετυχαίνει ένα άριστα ισορροπημένο σύνολο που ανά διαστήματα δημιουργεί μια μυσταγωγία. Επιλέγοντας ρόλο κεντρικού ερμηνευτή με τους τραγουδιστές του να τον συνοδεύουν, υπερτονίζει τα σύμφωνα των λέξεων, τραγουδάει κωμικά («Θυμήσου τον Μανωλιό») και με τη σχετική ανεπάρκειά του σε βοηθά να εστιάσεις στο υλικό.

Tα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι το «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» και το «Δρόμοι που χάθηκα», όμως δεν είναι τα μόνα εξαιρετικά δείγματα. Πάνω από τη ντεμοντέ θεματολογία, το ατυχές εξώφυλλο και τις μανιέρες του Λειβαδίτη (12 από τα 16 ποιήματα περιέχουν αναφορές στη νύχτα ή το σκοτάδι!), στέκεται ένας Θεοδωράκης απόλυτα ενωμένος με την ουσία της τέχνης του, σε ένα σπουδαίο έργο, που πρέπει να ακουστεί ολόκληρο για να φανερώσει πλήρως τις αρετές του.

1. Την Πόρτα Ανοίγω Το Βράδυ
2. Χαθήκαμε Τόσο Νωρίς
3. Ο Αγέρας Λέει Μια Προσευχή
4. Δειλινό Της Ερημιάς
5. Στο Κατώφλι Των Καιρών
6. Μες Την Βροχή
7. Στα Λιμάνια Τα Μακρινά
8. Του Κόσμου Δρόμοι Σκοτεινοί
9. Μια Μέρα Θα Σ' Το Πω
10. Σε Δρόμους Μακρινούς
11. Δρόμοι Που Χάθηκα
12. Παιδί Δε Μιλάς
13. Μες Στον Κάμπο
14. Ήταν Κάποτε Δυο Φίλοι
15. Θυμήσου Τον Μανωλιό
16. Μοιρολόι Της Βροχής

LOGIN