ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Τα Μεγάλα Ταξίδια
Χρονολογία: 2019
Εταιρεία: PANIK OXYGEN

Στίχοι: Λήδα Ρουμάνη

Ερμηνεία: Eλευθερία Αρβανιτάκη.

Θέμης Καραμουρατίδης
Τα Μεγάλα Ταξίδια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ουδείς εξεπλάγην στην είδηση ότι ο Θέμης Καραμουρατίδης θα συναντιόταν δισκογραφικά με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Πρόκειται άλλωστε για δύο συναφείς καλλιτέχνες, με παρόμοιο κοινό, παρόμοιες αναζητήσεις και παρόμοια δυσκολία στο να εμπιστεύονται το χιούμορ τους.

Το στοιχείο αυτό της μη έκπληξης, διέπει και τις ακροάσεις του άλμπουμ Τα Μεγάλα Ταξίδια - εννέα τραγούδια σε στίχους Λήδας Ρουμάνη. Το χάρισμα του Καραμουρατίδη να κινείται σε ελαφρούς λαϊκούς δρόμους, οι οποίοι όλο κάτι μας θυμίζουν και δεν ξέρουμε τι, βρίσκει μια Αρβανιτάκη πρόθυμη να φορέσει το μαύρο της σακάκι και να παίξει πειστικά το ρόλο της δραματικής τραγουδίστριας, σε γνώριμα υψηλά επίπεδα. Οι δύο τους ασφαλώς δεν ανήκουν στην ίδια γενιά (ο Καραμουρατίδης ήταν αγέννητος όταν η Αρβανιτάκη τραγουδούσε στην Οπισθοδρομική Κομπανία), έχουν πάντως κοινούς κώδικες και το δέσιμό τους προκύπτει χωρίς προσπάθεια.

Κι όμως, ενώ το ταίριασμα υπάρχει και ενώ ο συνθέτης δεν έχει ξεμείνει από έμπνευση, η συνεργασία αναδύει κάτι το χλιαρό. Ακούστε π.χ. το «Κι εγώ που έλεγα», τραγούδι το οποίο ενώνει μια ωραία εκτέλεση εγχόρδων με απλοϊκούς στίχους όπως «τριανταφυλλάκι εσύ λευκό/ μέσα στο μαύρο μας τον κόσμο» και με μια μελωδία που αδυνατεί να αποτυπωθεί στο μυαλό. Και είναι μόνο ένα παράδειγμα μέσα από ένα υλικό που συνολικά στερείται πρωτοτυπίας, κουβαλώντας κάτι το παλαιικό.

Συνθετικά, η κορύφωση έρχεται στο τέλος, με το ζεστό, εγκάρδιο ρεφρέν του ομώνυμου τραγουδιού. Εδώ είναι το σημείο όπου ο Καραμουρατίδης λάμπει, εδώ και η στιγμή που δείχνει το πόσο ψηλότερα θα μπορούσε να φτάσει, σε μια δουλειά που κατά τα άλλα ακούγεται υπερβολικά προσεκτική και συντηρητική.

  1. H Aρχή
  2. Το Κλειδί
  3. Κι Εγώ Που Έλεγα
  4. Αν Βρεθεί Θεός
  5. Του Κόσμου Όλου Οι Προσευχές
  6. Οι Μνήμες
  7. Ο Δραπέτης
  8. Οι Μήνες
  9. Τα Μεγάλα Ταξίδια

LOGIN