ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τα Μπαράκια
Χρονολογία: 1981
Εταιρεία: LYRA

Βαγγέλης Γερμανός
Τα Μπαράκια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχοντας διατελέσει κιθαρίστας του Σαββόπουλου στις αρχές των 70’s, o Βαγγέλης Γερμανός μπαίνει στη δισκογραφία περίπου δέκα χρόνια μετά, με έναν δίσκο σε παραγωγή του πρώτου.

Κατ’ ουσίαν, στα Μπαράκια ο Γερμανός είναι ένας light Σαββόπουλος της διπλανής πόρτας. Χωρίς πολιτικολογία, ηλεκτρισμό ή μουσικές τομές, αλλά με ανάλογη ευστοχία στο να εκφράζει το συλλογικό μέσα από το ατομικό. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια γλώσσα μοντέρνα και ποιητική μαζί («με βελόνες πυρωμένες/τατουάζ θε να χτυπήσω», «πόσο σ’ έχω πικράνει μητέρα/ που δεν έγινα φίρμα λαϊκή»). Ακούγοντας λόγια σαν κι αυτά, δημιουργοί που πίστευαν ότι το υλικό τους δεν ήταν άξιο κυκλοφορίας, βρήκαν το θάρρος να παρουσιαστούν και βέβαια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εταιριών.

Στο μουσικό κομμάτι, ακούμε τις πιο καλοπαιγμένες (και σε καμία στιγμή φλύαρες) ακουστικές κιθάρες που είχαν ηχογραφηθεί ως τότε στην ελληνική μουσική, με τη συμβολή Θανάση Μπίκου. Επιπλέον, ο Γερμανός αποδεικνύεται ικανότατος συνθέτης, έχοντας κατακτήσει μια σοφή λιτότητα και μια υψηλή αισθητική, η οποία έχει τη βάση της στην αμερικάνικη folk μπαλάντα.

Πέραν των ίδιων των τραγουδιών, θα μπορούσε κανείς να πει πως τα Μπαράκια πρότειναν και μια συγκεκριμένη στάση ζωής, αδιαφορώντας για την ταχύτητα και τη φασαρία του σύγχρονου αστικού βίου. Εξ ου και κατατάσσονται δίκαια σαν ένα έργο-σταθμός για τη δεκαετία του ‘80.

 1. Σε Θέλω
 2. Το Γράμμα
 3. Τροχιά
 4. Ανοιξιάτικη Βροχούλα (μουσική G. Lightfoot)
 5. Μικρό
 6. Ο Απόκληρος
 7. Η Σημαδούρα
 8. Εισ’ Ένας Διάβολος
 9. Μάσκες
 10. Ο Κηπουρός
 11. Η Μπανιέρα
 12. Μουρμουρίσματα

LOGIN