ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Τα Νέγρικα
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Γ. Νεγρεπόντης

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη (συμμετέχει ο Μ. Ρασούλης).

Μάνος Λοΐζος
Τα Νέγρικα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ήδη από το 1966, ο Λοΐζος είχε κατευθυνθεί προς μια παγκοσμιότητα, σε ήχο αλλά και σε θεματολογία. Τα Νέγρικα σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, που αφορούσαν στον κοινωνικό ρατσισμό ενάντια στους νέγρους, γράφτηκαν στα τέλη εκείνης της χρονιάς, παρουσιάστηκαν ζωντανά και …κουτούλησαν στη λογοκρισία της εποχής, για να κυκλοφορήσουν επίσημα εν τέλει το Δεκέμβρη του 1975, σε νέα ηχογράφηση.

Οι ρυθμοί σέικ και μποστέλα, το ράγκταϊμ στιλ, το ατμοσφαιρικό όργανο και κυρίως η παραμορφωμένη ηλεκτρική κιθάρα (χαρακτηριστικότερα στο «Ο γέρο Νέγρο Τζιμ»), είναι στοιχεία που συναντάμε για πρώτη φορά στη μουσική του Λοΐζου. Με τρεις διαφορετικούς πιανίστες (πρώτη εμφάνιση του Κώστα Γανωσέλη σε LP), έναν βαρύ, σκοτεινό ήχο και μια αλλόκοτα βραχνή Μαρία Φαραντούρη (δισκογραφικό απωθημένο του συνθέτη για πολλά χρόνια), προσεγγίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η «μαύρη» μουσική, έστω και δειλά/διακριτικά. Μολονότι ούτε οι συνθέσεις του Λοΐζου ούτε και οι στίχοι του Νεγρεπόντη αποτελούν κορυφώσεις μέσα στο έργο τους, το αποτέλεσμα υπηρετεί ένα κοινό όραμα, μοντέρνο, περιπετειώδες και παγκόσμιο.

Aυτά τα τραγούδια διαμμαρτυρίας (κατά το διεθνή όρο "protest songs") ενδεχομένως να είχαν άλλη απήχηση στην αμέσως επόμενη γενιά εάν τα είχε ερμηνεύσει ο ανερχόμενος τότε Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Όπως άλλη αξία θα τους αναγνωριζόταν πιθανότατα και αν κυκλοφορούσαν την εποχή που γράφτηκαν. Εντούτοις πρόκειται για ένα εμβληματικό concept album, που υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη μειονότητα αλλά στην ουσία αντιμάχεται κάθε είδους αδικία.

1. Εισαγωγή: Κι' Αν Συ Λευκός - Νέγρος Εγώ
2. Ο Νέγρος Ο Ζωγράφος
3. Ο Γέρο Νέγρο Τζιμ
4. Τι Έχουν Να Χωρίσουνε
5. Προσευχή
6. Στον Πόλεμο Ο Τζο
7. Κρίμα Σε Σένα Νέγρο Μπιγκ
8. Για Δυο Δολλάρια
9. Η Πόρνη Η Τζαίην
10. Ο Δικαστής Ο Μπερντ
11. Κι' Αν Συ Λευκός - Νέγρος Εγώ

LOGIN