ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τα Πικροσάββατα
Χρονολογία: 1984
Εταιρεία: PHILIPS

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος

Eρμηνεία: Δ. Μητροπάνος.

Μίκης Θεοδωράκης
Τα Πικροσάββατα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Παράλληλα με την κυκλοφορία του έργου Καρυωτάκης, το 1984 ο Θεοδωράκης επιστρέφει στη λαϊκή μουσική με τα Πικροσάββατα, συνεργαζόμενος για πρώτη φορά δισκογραφικά με τον Δημήτρη Μητροπάνο, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Στέγη του πλέον, η Philips.

Ο εν λόγω δίσκος προσπαθεί να φέρει κάτι καινούργιο και εν μέρει τα καταφέρνει. Με λέξεις που δεν είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί στο λαϊκό τραγούδι, όπως «χαϊβάνι», «τσαγανό», αλλά και φράσεις δύσκολες όπως «ψυχές μαραγκιασμένες», ο Παπαδόπουλος εκσυγχρονίζει τη στιχουργική του, επηρεασμένος ενδεχομένως και από τις δουλειές του Μανώλη Ρασούλη. Απόπειρες να μην επαναλάβει το παρελθόν όμως κάνει και ο Θεοδωράκης, επινοώντας έναν καινούργιο ρυθμό, τον ασίκικο («Τα πικροσάββατα», «Το βρακί»), αλλά και πρωτοτυπώντας με ένα λαϊκό τραγούδι σε ρυθμό βαλς («Τα ναύλα»). Παρ’ ολ’ αυτά, ο δίσκος δεν καταφέρνει να αφήσει κανένα μεγάλο κομμάτι - και ο πρωταγωνιστής εδώ καταλήγει να είναι ο Μητροπάνος, η φωνή του οποίου στέκεται πάνω από το υλικό. Ο ίδιος βέβαια σπανίως θα επέστρεφε στα τραγούδια αυτά στις εμφανίσεις του, κάτι που δεν έδωσε περιθώρια για αναγνώρισή τους σε δεύτερο χρόνο.

Η κίνηση του Θεοδωράκη να κυκλοφορήσει παράλληλα το δίσκο σε ορχηστρική μορφή (με τα μπουζούκια να καλύπτουν το κενό του τραγουδιστή), αποδεικνύει πως ο ίδιος πίστευε πολύ στο υλικό του. Πρόκειται πάντως για τραγούδια απλώς συμπαθητικά - ελάσσονες καταθέσεις ενός μείζονος συνθέτη.

1. Τριανταφυλλένια
2. Το Χατήρι
3. Η Λυπημένη
4. Ταξίμι
5. Γιαπί
6. Τα Πικροσάββατα
7. Το Βρακί
8. Η Βροχή
9. Τα Παιδιά
10. Κουτούκι
11. Εργένης
12. Τα Ναύλα

LOGIN