ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Τα Πρόσωπα Του Ήλιου
Χρονολογία: 1987
Εταιρεία: IOYΛΙΑΝΟΣ

Στίχοι: Δ. Καρατζάς

Eρμηνεία: Β. Βερούτη, Π. Πανδής, Β. Σίμου, Θ. Μωραΐτης.

Μίκης Θεοδωράκης
Τα Πρόσωπα Του Ήλιου
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980, ο Θεοδωράκης κάνει δίσκους με τους: Φαραντούρη, Νταλάρα, Γαλάνη, Παπακωνσταντίνου, Μητροπάνο και Κόκοτα. Δημοφιλείς τραγουδιστές όλοι τους, δεν ερμηνεύουν κανένα ή σχεδόν κανένα τραγούδι από τους δίσκους αυτούς στις συναυλίες τους. Το ομολογουμένως παράξενο αυτό φαινόμενο (ανεξαρτήτως αιτίας), σε συνδυασμό με την αδιαφορία που του δείχνουν πια οι ισχυρές εταιρίες, πικραίνει τον Θεοδωράκη - και βεβαίως μειώνει το εκτόπισμα του μεταγενέστερου έργου του.

Στα Πρόσωπα Του Ήλιου, πρώτη του δουλειά στην εταιρία Ιουλιανός που ιδρύει ο ίδιος, καλεί ξανά τον κιμπορντίστα Κώστα Γανωσέλη, που με το διάσημο πια Yamaha συνθεσάιζερ επιχειρεί ακόμα μια φορά να εκσυγχρονίσει τον ήχο του συνθέτη.

Το επιχειρεί, αλλά δεν το πετυχαίνει τελικά. Για πολλούς λόγους: Οι μελωδίες είναι μέτριες,  η ποίηση του Διονύση Καρατζά ηχεί ξεπερασμένη, κάθε μουσική ιδέα του Θεοδωράκη χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση μεγαλομανίας και οι ερμηνευτές του αυτή τη φορά τον εκθέτουν (κυρίως η Βάνα Βερούτη), τραγουδώντας είτε σε υπερβολικά ψηλές κλίμακες, είτε με υπέρμετρο στόμφο.

Το δέσιμο των Σπάθα, Τουρκογιώργη και Αντύπα (μέλη των Socrates) με τον Γανωσέλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενδιαφέρον, χαρακτηριστικό της εποχής άλμπουμ με rock αναφορές (το «Της φωτιάς η εποχή» π.χ. είναι μια καλή απόπειρα). Αντ’ αυτού, τα  Πρόσωπα Του Ήλιου είναι ένας εντελώς μπερδεμένος ατμοσφαιρικός δίσκος, που αδυνατεί να φτιάξει ατμόσφαιρα.

 1. Ο δρόμος του φεγγαριού
 2. Έχω καιρό να σε δω
 3. Το τριήμερο
 4. Στάσου εδώ
 5. Το κρυφτό
 6. Καινούργια μιλάς
 7. Τέτοια ώρα
 8. Αλλιώτικα μίλα μου
 9. Έτσι που μου μιλάς
 10. Πώς με κοιτάς
 11. Νυχτώνει
 12. Τα πρόσωπα του ήλιου
 13. Νάρθω εδώ
 14. Με μισό φεγγάρι
 15. Της φωτιάς η εποχή
 16. Η θάλασσα το μεσημέρι
 17. Αυτό το δέντρο

LOGIN