ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Τα Τραγούδια Μας
Χρονολογία: 1976
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Φ. Λάδης

Eρμηνεία: Γ. Νταλάρας.

Μάνος Λοΐζος
Τα Τραγούδια Μας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από τη Μεταπολίτευση και μετά, μολονότι καθόλου ευρηματικός στους τίτλους που επέλεγε να δώσει στους δίσκους του, ο Λοΐζος ήταν πια πολύ καλός στο να βρίσκει στίχους που εξέφραζαν τον κόσμο γύρω του. Το 1976, στα πρώτα καινούργια τραγούδια που κυκλοφορεί μετά από χρόνια, μελοποιεί στίχους του Φώτα Λάδη, οι οποίοι περιγράφουν τα πάθη της εργατικής τάξης μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Στα Τραγούδια μας ο Λοΐζος κάνει ένα βήμα πίσω: Την ώρα που κάθε προηγούμενο άλμπουμ φανέρωνε μια νέα πλευρά του ταλέντου του, εδώ επιστρέφει σε αμιγώς λαϊκές φόρμες. Με στιβαρά ζεϊμπέκικα όπως το «Λιώνουν τα νιάτα μας» και μελωδικές αναπτύξεις που δεν χρειάζονται ρεφρέν για να πετύχουν το στόχο τους (το υποβλητικό «Πάγωσε η τσιμινιέρα», το δραματικό «Μετανάστες»), υπηρετεί ένα καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι διαμαρτυρίας, χωρίς όμως να εκπλήσσει. Οι στίχοι του Λάδη δεν ξεφεύγουν μεν από το θέμα, αλλά δεν διαθέτουν και κάποια ποιητική ή άλλη διάσταση. Πάνω από το υλικό πάντως στέκεται ο Γιώργος Νταλάρας, του οποίου η φωνή έχει «βαρύνει» αρκετά και ταυτόχρονα έχει γίνει πιο ευέλικτη (χαρακτηριστικότερα στο «Λιώνουν τα νιάτα μας»), φανερώνοντας σημαντική εξέλιξη.

Η απαγόρευση οκτώ τραγουδιών από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και η συναυλία-αντιπερισπασμός που ακολούθησε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, ήταν παράμετροι που βοήθησαν τα Τραγούδια μας να δημιουργήσουν έναν θρύλο και να ξεπεράσουν τις 100.000 πωλήσεις. Ο δίσκος έπιασε λοιπόν την εποχή του, ωστόσο έξω από αυτήν (και αρκετές δεκαετίες μετά) μπορεί κανείς να κάνει λόγο για την πιο αδύναμη από τις καταθέσεις του συνθέτη.

1. Λιώνουν Τα Νιάτα Μας
2. Πάγωσε Η Τσιμινιέρα
3. Στη Δουλειά Και Στον Αγώνα
4. Ο Στράτος
5. Το Δέντρο
6. Μετανάστες
7. Αχ Πατρίδα Μου Καϋμένη
8. Άλλο Τίποτα Δεν Μένει
9. Μέγαρα
10. Ρήμαξαν Τα Χωριά Μας
11. Απ' Τη Συνοικία
12. Πάγωσε Η Τσιμινιέρα (Χορωδία)

LOGIN