ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Tα Τραγούδια Της Χαρούλας
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Μ. Ρασούλης, Πυθαγόρας

Eρμηνεία: Χ. Αλεξίου.

Μάνος Λοΐζος
Tα Τραγούδια Της Χαρούλας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από τη μία το τραγούδι της κουλτούρας και από την άλλη το τραγούδι του λαϊκού γλεντιού. Δεν μιλάμε μόνο για τη δεκαετία του ’70 - υπάρχει μέχρι και σήμερα ο διαχωρισμός αυτός. Τα Τραγούδια της Χαρούλας, λοιπόν, είναι από εκείνα τα πολύπλευρα, πολύτιμα έργα που καταφέρνουν να τον καταρρίψουν.

Τρία ολόκληρα χρόνια μετά τα Τραγούδια Μας και κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ο Λοΐζος συνεργάζεται με τον Μανώλη Ρασούλη, ο οποίος είχε ήδη εκμοντερνίσει τον λαϊκό στίχο με την Εκδίκηση της Γυφτιάς. Το αποτέλεσμα, με τη σημαντική συνεισφορά του Πυθαγόρα σε τρία τραγούδια, δεν ήταν ασφαλώς κάποια καινοτομία, αλλά μια επιστροφή στα τέλια, τα χασάπικα και τα ζεϊμπέκικα, μέσα από στίχους γνήσιας λαϊκής έκφρασης που η κοινωνικοπολιτική αφύπνιση της Μεταπολίτευσης είχε παραγκωνίσει. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αριστουργηματικές μπαλάντες όπως το «Κι εγώ σαν πόλη», η συνείδηση του «Τίποτα δεν πάει χαμένο» και ενορχηστρωτικά hooks όπως η ατμοσφαιρική ηλεκτρική κιθάρα του Μπάμπη Λασκαράκη στο «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή» και το μπάσο του Δημήτρη Κυριαζή στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου. Καθοριστικός υπήρξε και ο αισθησιασμός της Χαρούλας Αλεξίου, στη σημαντικότερη ίσως στιγμή της -αισθησιασμός ο οποίος ενέπνευσε τόσο τον Λοΐζο όσο και τον Ρασούλη κατά τη δημιουργία (ο τίτλος που επέλεξαν δεν είναι τυχαίος!).

Μολονότι δε γίνεται άμεσα αισθητό στο σημερινό ακροατή, μιλάμε για έναν δίσκο αντίδρασης και κόντρας με το μουσικό κατεστημένο, που ενώ τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του ξένισε πολλούς, στην πορεία αποδείχτηκε από τους πιο εμπορικούς και διαχρονικούς του Λοΐζου. Ενός δημιουργού ο οποίος ήξερε πως η διαμαρτυρία δεν είναι μόνο ενστάσεις αλλά και πράξεις.

1. Γύφτισσα Τον Εβύζαξε
2. Την Όγδοη Μέρα
3. Σε Πέντε Ώρες Ξημερώνει Κυριακή
4. Πες Μου Πώς Γίνεται
5. Όλα Σε Θυμίζουν
6. Τι Να Πω
7. Ο Φαντάρος
8. Έκανα Τη Μοίρα Φίλη
9. Κι Εγώ Σαν Πόλη
10. Μες Στο Πλήθος
11. Τέλι ΤέλιΤέλι
12. Τίποτα Δεν Πάει Χαμένο

LOGIN