ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Τραγούδια Του Δρόμου
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Κ. Μητροπούλου, Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Λοίζος, Γ. Νεγρεπόντης, Δ. Χριστοδούλου

Eρμηνεία: Μ. Λοΐζος, Α. Αλιμπέρτη, B. Παπακωνσταντίνου.

Μάνος Λοΐζος
Τραγούδια Του Δρόμου
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Γραμμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και απαγορευμένα από την τότε λογοκρισία, τα «τραγούδια του δρόμου» ηχογραφήθηκαν εκ νέου το 1974 και κυκλοφόρησαν μέσα στο γενικό κλίμα χαράς που έφερε η πτώση της Χούντας, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Από το υλικό δεν λείπουν οι υψηλές εντάσεις, τις οποίες εκπροσωπεί επάξια ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του συμμετοχή σε LP, όμως η κύρια δύναμη αυτού του δίσκου είναι η αποστασιοποίησή του από το δράμα. Την ώρα που ο Θεοδωράκης στηρίζεται στην ποίηση και σε υποβλητικές μουσικές για το πολιτικό του τραγούδι, ο Λοΐζος προτίμά εδώ έναν δρόμο πιο ανάλαφρο και μια γλώσσα καθημερινή, με τραγούδια παιδικά («Ο Μέρμηγκας») ή αναμνήσεων («Ο Δρόμος», «Ο Αρχηγός», «Τ’ ακορντεόν»). Παράλληλα αφήνεται σε μελωδίες ελεύθερες πέρα από τις παγιωμένες φόρμες του λαϊκού τραγουδιού, κατευθυνόμενος προς ένα είδος ακουστικής μπαλάντας το οποίο εκπροσωπεί επάξια και με σαφές προσωπικό ύφος. 

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, τα Τραγούδια του Δρόμου «κάηκαν» μέσα από την υπερέκθεσή τους σε σχολικές γιορτές και φεστιβάλ της Αριστεράς. Σκύβοντας πάνω τους χωρίς το βάρος του κορεσμού αυτής της χρήσης, μπορεί κανείς να βρει έναν δίσκο τεράστιας αξίας, που καταφέρνει να αποδώσει μια μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας με ανέμελο σφύριγμα.

 

1. Ο Δρόμος
2. Ο Αρχηγός
3. Ο Μέρμηγκας
4. Μη Με Ρωτάς
5. Συρματοπλέγματα
6. Ο Στρατιώτης
7. Τσε
8. Θα Κλείσω Το Παράθυρο
9. Τ' Ακορντεόν
10. Δώδεκα Παιδιά
11. Το Τραγούδι Του Δρόμου
12. Τρίτος Παγκόσμιος (Ο Πέτρος Ο Γιόχαν Κι Ο Φραντς)

LOGIN