ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Take It Or Leave It
Χρονολογία: 1980
Εταιρεία: MINOS

Με το συγκρότημα TAXI.

Νίκος Καρβέλας
Take It Or Leave It
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν θέλουμε να ακριβολογούμε, ο δίσκος Take Ιt Οr Leave Ιt ανήκει στο βραχύβιο συγκρότημα TAXI. Είναι πάντως το πρώτο άλμπουμ που υπογράφει εξολοκλήρου ο Νίκος Καρβέλας ως δημιουργός (μουσική και στίχους), εξ ου και πολλοί το κατατάσσουν στην προσωπική του δισκογραφία. 

Με τον ίδιο στα πλήκτρα και τα φωνητικά, τον Γιάννη Σαρόγλου στη φωνή και το μπάσο, τον Νίκο Πολίτη στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα και τον Richard Whitman στα ντραμς (ψευδώνυμο του Τάκη Μαρινάκη), η μπάντα ακούγεται φανερά επηρεασμένη από ένα ευρύ 70’s ροκ φάσμα (Supertramp, Police, King Crimson, Τoto), περνώντας ενίοτε και σε ρέγγε ρυθμούς. Όσο για τους στίχους, κεντρική ιδέα του άλμπουμ είναι η νεανικότητα και όσα περιστρέφονται γύρω από αυτήν: τάσεις φυγής, έρωτες, απαξίωση της πολιτικής, αναζήτηση ταυτότητας.

H δύναμη του Τake It Or Leave It, όμως, είναι η μουσική: Το συνθετικό ταλέντο του Καρβέλα καθώς και η δεινότητά του στο πιάνο γίνονται φανερά. Κομμάτια όπως το ομώνυμο, το “Breakin’ in” ή το “R.C. Gang”, είναι εξαιρετικά δείγματα τραγουδοποιίας, με το τελευταίο μάλιστα να διαθέτει μια αναγνωρίσιμη «καρβελική» στιγμή, από τις εκατοντάδες που θα ακολουθούσαν στις επόμενες δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, κάποια ανούσια οργανικά μέρη, καθώς και η φωνή του Σαρόγλου, η οποία προσεγγίζει το φαλτσέτο του Sting χωρίς ανάλογη δυναμική, δεν αφήνουν το δίσκο να απογειωθεί.

Μετά από ένα ταξίδι στην Αμερική το 1981, ο Nίκος Καρβέλας θα παίξει πλήκτρα στους Sharp Ties που γνώριζαν τότε επιτυχία. Όσο για τους TAXI, διαλύθηκαν λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου, αφήνοντας μια αξιόλογη δουλειά που έκτοτε ανήκει στα «χαμένα» ελληνικά άλμπουμ.

 1. Breakin’ In
 2. Take It Or Leave It
 3. Shadows Of Beard
 4. Don't Deny Me
 5. No (voc. Anny Myers)
 6. R.C. Gang
 7. We ‘re Not Alone
 8. Let Down
 9. Emilia
 10. Suicide Ballad
 11. Gimmie A Break

LOGIN