ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ταξίδι
Χρονολογία: 1988
Εταιρεία: COLUMBIA

Φατμέ
Ταξίδι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η επιτυχία του δίσκου Βγαίνουμε Απ’ Το Τούνελ και της περιοδείας που ακολούθησε, έφεραν τα τραγούδια των Φατμέ σε χιλιάδες στόματα. Λίγο μετά, το maxi single «Πρωταθλητές» ύμνησε τον θρίαμβο του Eurobasket και επίσης ακούστηκε πολύ. Με κύριο όπλο την ελαφράδα τους, αλλά και την ικανότητα του Πορτοκάλογλου για σύντομους στίχους-συνθήματα, αυτοί οι σκοτεινοί τύποι που κάποτε τραγουδούσαν για «άρρωστα νεύρα», έγιναν εκφραστές της εθνικής ευφορίας των ύστερων 80’s.

Στο Ταξίδι, το τελευταίο studio album τους, οι Φατμέ ποζάρουν σαν άλλοι U2 ζώντας το δικό τους The Joshua Tree, κοινωνοί μιας αισιοδοξίας που δεν είναι πανηγύρι αλλά πίστη. «Εδώ είναι το ταξίδι» λέει το κεντρικό τραγούδι του δίσκου. «Στον ήλιο θα παραδοθώ και ας καώ», ακούμε παρακάτω. Ο Πορτοκάλογλου είναι πια ένας ώριμος, ολοκληρωμένος τραγουδοποιός με φιλοσοφικές τάσεις («Ταξίδι»), γνήσια λαϊκή φλέβα («Βάλε μου δύσκολα»), αλλά και εξαιρετικά δείγματα απλής ποπ («Πάνω απ’ τα σύννεφα»). Από εκεί και πέρα, τα μέτρια τραγούδια δεν λείπουν, ενώ την ώρα που η παραγωγή στο Βγαίνουμε Απ’ Το Τούνελ αναδείκνυε ένα γκρουπ με φαντασία και τρέλα, ο ήχος εδώ προκύπτει κάπως αποστειρωμένος, υπερβολικά «επαγγελματικός».

Με ένα εναρκτήριο τραγούδι σαν το ομώνυμο, όμως, οι Φατμέ βάζουν γκολ από τα αποδυτήρια και συνολικά καταθέτουν έναν πολύ καλό δίσκο. Ίσως λιγότερο συναρπαστικό από το Τούνελ, αλλά πάντως ικανό να πείσει πως το γκρουπ δικαιούταν την επιτυχία που γνώριζε. 

  1. Ταξίδι
  2. Πρωταθλητές
  3. Όλα Γίνονται
  4. Άστο Σε Μένα
  5. 30       
  6. Βουτάω Βαθειά          
  7. Πάνω Απ' Τα Σύννεφα           
  8. Είναι Όπως Παλιά     
  9. Βάλε Μου Δύσκολα  
  10. Η Δικιά Μου

LOGIN