ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ταξίδι Μέσα Στη Νύχτα
Χρονολογία: 1978
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μπότσαρης, Μ. Ελευθερίου, Δ. Κεσίσογλου.

Eρμηνεία: Μ. Ζορμπαλά.

Μίκης Θεοδωράκης
Ταξίδι Μέσα Στη Νύχτα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Καθώς πλησιάζουμε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο το τι ζητά το κοινό του Μίκη Θεοδωράκη από εκείνον, oύτε και το τι ζητά ο ίδιος πια από την τέχνη του που να μην το έχει ήδη καταφέρει. Επιπλέον, ένα ρεύμα απομυθοποίησης προς το πρόσωπό του κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του…

Με το Ταξίδι Μέσα Στη Νύχτα, ο ίδιος επιστρέφει σε λαϊκούς δρόμους. Ο λαϊκός Θεοδωράκης του ’78 όμως, είναι ταυτόχρονα και λυρικός, με χαμηλές εντάσεις και μια λιτότητα στην ενορχήστρωση, την οποία αναλαμβάνει ξανά ο ίδιος. Το εμβληματικό μπουζούκι του Λάκη Καρνέζη και τα υπόλοιπα όργανα συνοδεύουν τη φωνή της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, η οποία τραγουδάει με ηρεμία και ευγένεια.

Παρ’ ότι ο δίσκος δημιουργεί όμορφες συνθήκες, τα ίδια τα τραγούδια στέκονται μάλλον αμήχανα, χωρίς να έχουν πολλά να πουν. Καλές στιγμές υπάρχουν, όπως το «Νύχτα μέσα στα μάτια σου» με το μακρύ σόλο του μπουζουκιού ή το «Μενεξεδένια τα βουνά». Η παρουσία πάντως τραγουδιών όπως τα «Τώρα που πεθαίνουν τα λουλούδια» (η μουσική του γραμμένη στα 1942), «Στο παζάρι του φονιά» (από τις Αρκαδίες), «Ανατολή σε λέγανε» (διασκευή του «Άστατο πουλί» από το Στην Ανατολή), μαρτυρούν πως ο Θεοδωράκης κοιτούσε προς τα πίσω.

Παρά τον τίτλο του, το Ταξίδι Μέσα Στη Νύχτα είναι ένα φωτεινό έργο, χωρίς όμως τις τομές που προέκριναν κάποτε τα έργα του Θεοδωράκη ως σημαντικά.

1. Μενεξεδένια Τα Βουνά
2. Ανατολή Σε Λέγανε
3. Στο Παζάρι Του Φονιά
4. Εκεί Στην Ξενητειά Που Ζεις
5. Νύχτα Μέσα Στα Μάτια Σου
6. Αγάπη Δίχως Άκρη
7. Όλα Σαν Όνειρο Περνούν
8. Τώρα Που Πεθαίνουν Τα Λουλούδια
9. Ευανθία
10. Μην Κλαις

LOGIN