ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Τελευταίος Εαυτός
Χρονολογία: 2016
Εταιρεία: FEELGOOD

Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
Ερμηνεία: Γιώτα Νέγκα.

Θέμης Καραμουρατίδης
Τελευταίος Εαυτός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Σε εποχές που πολλοί ομότεχνοί του κυκλοφορούν καινούργιο δίσκο από σπανίως έως ποτέ, στα 10’s ο Καραμουρατίδης διεκδικεί τον τίτλο του πιο παραγωγικού συνθέτη της γενιάς του, με ολόκληρους δίσκους, σκόρπια τραγούδια, μουσικές για παραστάσεις και σινεμά. Στον Τελευταίο Εαυτό, μας δίνει ακόμα μια δεκάδα αμιγώς λαϊκών τραγουδιών με παλιά υλικά, σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου.

Σε μεγάλο βαθμό, οι δύο δημιουργοί καταφεύγουν σε ένα είδος αυτόματου πιλότου που ναι μεν κινεί, ωστόσο δεν απογειώνει το αεροπλάνο. Το «Τα τραγούδια που λες» κουβαλά τη μεγαλοπρέπεια ενός στιβαρού ζεϊμπέκικου χωρίς να είναι, οι «Μάχες» δίνουν μια ψευδαίσθηση ιδεολογικής πυξίδας με θωλό νόημα, ενώ το βασισμένο αποκλειστικά σε πιάνο και ακορντεόν «Μαζί σου», αφήνει ανεκμετάλλευτη τη γύμνια του. Την ίδια στιγμή, ποντάροντας κυρίως στην αμεσότητα των ερμηνειών της Γιώτα Νέγκα, η οποία δεν μπερδεύει ποτέ το συναίσθημα με την υπερβολή, κομμάτια όπως το «Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι» και «Τελευταίος Εαυτός» κουβαλούν μια όμορφη νοσταλγία για τις "παλιές καλές μέρες" του λαϊκού τραγουδιού.

Εν κατακλείδι, ο Τελευταίος Εαυτός είναι ένας δίσκος που προσφέρει στρογγυλά ρεφρέν και στοχασμούς σε λαϊκούς ανθρώπους, εξαντλώντας τις όποιες χάρες του στις πρώτες ακροάσεις, χωρίς να αφήσει πίσω του κάποιο αξιομνημόνευτο τραγούδι.

1. Ως Πού Με Παίρνει
2. Τελευταίος Εαυτός
3. Δε Με Κρατάει Ό,τι Θυμάμαι
4. Σ' Εσένα Τρέχω
5. Χώμα Στα Φτερά
6. Τα Τραγούδια Που Λες
7. Οι Μάχες
8. Και Καλά Κάνω
9. Μαζί Σου
10. Ένας Να Αντέξει

 

LOGIN