ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Τετραλογία
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Κ. Καβάφης, Κ. Καρυωτάκης, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης

Eρμηνεία: Μ. Μητσιάς, Α. Πρωτοψάλτη, Χ. Λεττονός.

Δήμος Μούτσης
Τετραλογία
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Όταν η Τετραλογία κυκλοφόρησε πίσω στο 1975, ο Δήμος Μούτσης θεώρησε πως η πορεία του στη μουσική είχε τελειώσει. Κοινό και κριτικοί στράφηκαν εναντίον του, ενώ ακόμα κι αυτοί που αναγνώρισαν την αξία των συνθέσεων, βρήκαν αχρείαστο και αταίριαστο το συνδυασμό τους με την ποίηση του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Ρίτσου και του Σεφέρη.

Δεν ήταν εντελώς λάθος οι γνώμες αυτές. Κομμάτια όπως η «Πρέβεζα», το «Είναι παλιό το λιμάνι», το «Μετά την ήττα», διακατέχονται από μια φλυαρία ως μελοποιημένα ποιήματα. Την ίδια στιγμή, όμως, όποιος επικεντρωθεί στις συνθέσεις και στις ενορχηστρώσεις, απομονώνοντας τη φωνή του τραγουδιστή, θα ανακαλύψει κάτι σπουδαίο. Με τον δίσκο αυτό ο Μούτσης όχι μόνο εισήγαγε στο ελληνικό τραγούδι το συνθεσάιζερ, όχι μόνο μελοποίησε Καβάφη καλύτερα από τον καθένα (μεγάλος ύφαλος για πολλούς συνθέτες), αλλά έφτιαξε και μερικά από τα πιο υποβλητικά του τραγούδια. Επιπλέον, σύστησε στο κοινό μια σπουδαία νέα τραγουδίστρια, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία αν και πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδάει με μια αξιοπρόσεκτη αυτοπεποίθηση.

Το βέβαιο είναι ότι πέρα από την όποια πρωτοπορία, η Τετραλογία λειτουργεί καλύτερα όταν η φιλοδοξία του συνθέτη βρίσκει χώρο για«κανονικά» τραγούδια: Tο «Κι αν ο αγέρας που φυσά», με την ατμοσφαιρική εισαγωγή, την καθαρή λαϊκή φωνή του Μητσιά, την ακουστική κιθάρα και τα βιολιά, αντηχεί μέχρι σήμερα ως μια μεγάλη στιγμή του ελληνικού τραγουδιού.

 1. Θέμα
 2. Η Πόλις
 3. Κι Αν Ο Αγέρας Φυσά
 4. Η Πρέβεζα
 5. Είναι Παλιό Το Λιμάνι
 6. Ιδανικοί Αυτόχειρες
 7. Απολείπειν Ο Θεός Αντώνιον
 8. Πες Της Το Μ’ Ένα Γιουκαλλίλι
 9. Θάλασσα Του Πρωϊού
 10. Μετά Την Ήττα
 11. Θρήνος Για Τον Άδωνι

LOGIN