ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Θαλασσινά Φεγγάρια
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: COLUMBIA

Μίκης Θεοδωράκης
Θαλασσινά Φεγγάρια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τα Θαλασσινά Φεγγάρια σε στίχους Νίκου Γκάτσου κυκλοφορούν αρχικά τον Απρίλιο του 1967 ως Έξι Φεγγάρια της Θάλασσας. Σκοντάφτουν στη δικτατορία, αποσύρονται και βλέπουν τελικά το φως το 1974, μαζί με πέντε παλιότερα τραγούδια, επίσης σε στίχους Γκάτσου.

Το δίδυμο Καρνέζης/Παπαδόπουλος στο μπουζούκι και η φωνή του Μπιθικώτση φέρνουν γνώριμους ήχους από τα παλιά, η κύρια δύναμη του δίσκου όμως είναι τα κομμάτια που ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού (λέγεται πως η φωνή της πάτησε στις ήδη υπάρχουσες ηχογραφήσεις του 1967). Στη μοναδική της συνεργασία με τον Θεοδωράκη, η ερμηνεύτρια πιάνει την ήρεμη διάθεση των τραγουδιών που της εμπιστεύτηκαν και ερμηνεύει το καλύτερο κομμάτι εδώ, που είναι το «Κοιμήσου παλληκάρι».

Κατά τα άλλα, τα Θαλασσινά Φεγγάρια (στο εξώφυλλο απεικονίζονται …θαλασσινά φεγγάρια) απογοητεύουν. Τα κομμάτια με τον Μπιθικώτση δεν είναι από τα καλύτερα της συνεργασίας με τον συνθέτη, τα δύο της Φαραντούρη έχουν ξανακουστεί στο παρελθόν και τα σπαραχτικά μοιρολόγια του Γκάτσου για τη ζωή, την αγάπη και τη θάλασσα κλείνουν τον Θεοδωράκη σε ένα παλιομοδίτικο πλαίσιο - πόσο μάλλον όταν ακούγονται από το ευρύ κοινό μέσα στην ευφορία του μεταπολιτευτικού 1974.

1. Θα Ρίξω Πέτρα Στη Ζωή
2. Κοιμήσου Παλληκάρι
3. Φέρτε Μου Τη Θάλασσα
4. Νύχτα Δίχως Άκρη
5. Το Πανηγύρι Των Άστρων
6. Σήμερα Εβράδυασε Νωρίς
7. Τ' Όνειρο Καπνός
8. Στου Κόσμου Την Ανηφοριά
9. Το Εκκρεμές
10. Στράτα Τη Στράτα
11. Ματωμένο Φεγγάρι

LOGIN