ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Θαλασσογραφίες
Χρονολογία: 1970
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος

Eρμηνεία: Γ. Καλατζής, Γ. Νταλάρας, Γ. Πάριος, Μ. Κωχ, Μ. Λοΐζος.

Μάνος Λοΐζος
Θαλασσογραφίες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με στιχουργό πάλι τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και έναν κοινό θεματικό παρανομαστή στα τραγούδια αυτή τη φορά (τη θάλασσα), στις Θαλασσογραφίες ο Λοΐζος όχι μόνο υπογράφει μια σειρά από εξαιρετικά τραγούδια, αλλά διευρύνει και τον δημιουργικό του καμβά. Οι εισαγωγές στο «Σ’αγαπώ-σ’αγαπώ» και το «Μήνυμα» γνέφουν στην παραδοσιακή μουσική (το πρώτο άνοιγμά του συνθέτη προς αυτή), η δε παρουσία χορωδίας δίνει ένα άλλο βάθος στον ήχο. Επίσης, πέρα από ταξιδιάρικα και γλυκόπικρα κομμάτια που τραγούδησε όλη η Ελλάδα όπως η «Τζαμάικα» και «Η γοργόνα», υπάρχει το δραματικό στοιχείο του «Έχω έναν καφενέ», στο οποίο ο Νταλάρας βρίσκει την εκφραστικότητά του, αλλά και του «Ένα γέρικο καράβι», πρώτου μεγάλου τραγουδιού στην καριέρα του Γιάννη Πάριου.

Όμως οι Θαλασσογραφίες περιλαμβάνουν και μια άλλη διάσταση, εξίσου σημαντική. Tην ακούμε στο νωχελικό τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Λοΐζος, στην πρώτη του δισκογραφημένη ερμηνευτική απόπειρα, τραγουδάει το «Σεβάχ ο Θαλασσινός», όπως και στην ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ στο «Μήνυμα». Αυτή η ονειρική, αποστασιοποιημένη, χωρίς στόμφο και ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματική ερμηνεία, απαντάται για πρώτη φορά στο ελληνικό τραγούδι και δεν θυμίζει τίποτα από αυτά που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Μολονότι κάποια από τα κομμάτια του δίσκου είχαν ακουστεί ήδη σε κινηματογραφικές ταινίες και άλλα είχαν γραφτεί για το θεατρικό έργο Γη SOS, οι Θαλασσογραφίες δένουν εξαιρετικά ως σύνολο. Αποτελούν έτσι την πρώτη κορύφωση στο έργο του Μάνου Λοΐζου, πετυχαίνοντας μια ποικιλία που στον Σταθμό ήταν απούσα και μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο δραματικό και το ανάλαφρο.

1. Σ' Αγαπώ - Σ' Αγαπώ
2. Κόκκινο Γλυκό Μου Στόμα
3. Ένα Γέρικο Καράβι
4. Η Γοργόνα
5. Νανούρισμα
6. Δέκα Παλληκάρια
7. Τζαμάικα
8. Έχω Έναν Καφενέ
9. Σεβάχ Ο Θαλασσινός
10. Το Μήνυμα
11. Μάνα Δεν Φυτέψαμε

 

LOGIN