ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
The Day The Fish Came Out
Χρονολογία: 1967
Εταιρεία: 20th CENTURY RECORDS

Μίκης Θεοδωράκης
The Day The Fish Came Out
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία στο Zorba the Greek και στην Ηλέκτρα, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ζητά από τον Μίκη Θεοδωράκη να γράψει ορχηστρική μουσική για την ελληνοβρετανική κωμωδία The Day The Fish Came Out.

Παρασυρμένος ίσως από το “fun” της ταινίας, ο Θεοδωράκης διψάει για περιπέτειες! Με τίτλους που καθρεφτίζουν τη φιλοδοξία του όπως “Computers and bouzoukis” ή “West meets east”, επιχειρεί να ταιριάξει το μπουζούκι στο μοντέρνο δυτικό κόσμο, χρησιμοποιώντας το δίπλα σε ηχητικά εφέ, ρυθμικές ακροβασίες, όργανα που παίζονται και μπλέκονται με άναρχους τρόπους. Στο “Sex on the rocks” (ναι, ο Θεοδωράκης έχει τραγούδι με τέτοιο τίτλο!) εντάσσει στον ήχο του ρυθμική ηλεκτρική κιθάρα και ένα brass section που θυμίζει τη δουλειά του John Barryστο score του “James Bond” (χωρίς όμως ανάλογα σπουδαία αποτελέσματα), ενώ στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, μπερδεύει ακόμα και τον πιο ανοιχτόμυαλο ακροατή του. Διατηρώντας την ίδια βασική μελωδία σε ένα πιο απλουστευμένο ενορχηστρωτικό καμβά, στο “The boys from the west” τα καταφέρνει περίφημα. Οι υπόλοιπες καλές στιγμές έρχονται εκεί όπου διαλέγει να πάει είτε με την μία πλευρά (το αμιγώς δυτικό και μοντέρνο “The jet rock”), είτε με την άλλη (το λαϊκότροπο “The Greeks take over”, που ξεκινά με το σαντούρι του Τάσου Διακογιώργη).

Μολονότι ο δίσκος παρουσιάζει ενδιαφέρον, το πείραμα της σύνδεσης Ανατολής και Δύσης δεν πετυχαίνει, πολύ απλά γιατί ο ίδιος ο δημιουργός μοιάζει μετέωρος ανάμεσα στους δύο μουσικούς κόσμους που θέλει να ενώσει. Ακούγοντας πάντως σήμερα αυτό το σάουντρακ, κανένας δεν μπορεί να προσάψει στον Θεοδωράκη της δεκαετίας του ’60 ότι παρέμεινε «κολλημένος» σε κατακτημένες κορυφές. Πιθανή βεβαίως είναι και η χρήση των μοντέρνων ειδών μουσικής που ανθούσαν στις καπιταλιστικές χώρες με ειρωνική διάθεση.

1. The Jet
2. The Greeks Take Over
3. The Boys From The West
4. Computers And Bouzoukis
5. West Meets East
6. Sex On The Rocks
7. Karos Island Gets A Face Lift

8.Stand By For The Tourist Boom
9.The Next Time It's Unlikely To Be Spain
10.The Day The Fish Came Out
11.Let's Dance The Jet
12.Karos Has Strange Dreams
13.Looking For The Bomb
14.The Jet Rock
15.Karos, 1972 A.D.
16.The Sonic Boom

LOGIN