ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Θεοδωράκης Διευθύνει Θεοδωράκη (Τα Λαϊκά)
Χρονολογία: 1971
Εταιρεία: POLYDOR

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου

Eρμηνεία: Αντ. Καλογιάννης, Μ. Δημητριάδη.

Στην Ελλάδα o συγκεκριμένος κύκλος κυκλοφορεί επίσηα το 1974 με τίτλο Τα Λαϊκά και βασικό ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Σε μεταγενέστερες εκδόσεις, ενώθηκε με τα τέσσερα Τραγούδια Του Αντρέα.

Μίκης Θεοδωράκης
Θεοδωράκης Διευθύνει Θεοδωράκη (Τα Λαϊκά)
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τα τελευταία λαϊκά τραγούδια που κυκλοφορεί ο Θεοδωράκης τη δεκαετία του ’60 είναι ο Κύκλος Φαραντούρη (1966). Τα Λαϊκά, 12 κομμάτια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, γράφονται στα 1967-68, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1971 και παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους  Έλληνες μέχρι και την πτώση της Χούντας.

Δίνοντας έμφαση στις εισαγωγές (χαρακτηριστικότερα στη «Νυχτερίδα») και επωφελούμενος από τη στιχουργική ισορροπία του Ελευθερίου, που είναι με τη σειρά της επηρεασμένη από το ύφος του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Θεοδωράκης επιστρέφει στα βασικά, δηλαδή σε μια καθαρή λαϊκή έκφραση. Τραγούδια όπως το «Το παλληκάρι έχει καημό» και το «Σ’ αυτή τη γειτονιά» έχουν έναν παλμό και μια ορμή που δεν μπορείς να αγνοήσεις, αν και το κομμάτι που αγαπιέται περισσότερο είναι το «Τρένο φεύγει στις οκτώ», το λιγότερο «λαϊκό» του δίσκου. Τόσο ο Αντώνης Καλογιάννης όσο και η Μαρία Δημητριάδη δίνουν μια εναλλακτική πρόταση στο δίδυμο Μπιθικώτσης/Φαραντούρη, με πιο ήρεμες ερμηνείες, των οποίων η ένταση βέβαια θα μπορούσε να είχε ανέβει λιγάκι πιο πάνω από τον ηχολήπτη.

Πέρα από τεχνικές ατέλειες, τα Λαϊκά σηματοδοτούν μια επιτυχημένη επιστροφή του Θεοδωράκη στο ύφος που τον καταξίωσε. Η αίγλη τους ενισχύεται από το γεγονός ότι διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα μέσα στη Χούντα σαν ενωτικό μυστικό, συστήνοντας παράλληλα στο ευρύ κοινό έναν σπουδαίο στιχουργό.

 1. Το Παλληκάρι Έχει Καημό
 2. Νυχτερίδα
 3. Σ’ Αυτή Τη Γειτονιά
 4. Η Πόρτα Μου Είναι Ανοιχτή
 5. Κάθε Πρωί
 6. Το Σπίτι Μου Είναι Μικρό
 7. Ο Δικαστής
 8. Το Ψωμί Μου Είναι Γλυκό
 9. Σ’ Αυτό Το Δύσκολο Καιρό
 10. Το Τραίνο
 11. Έχει Ο Θεός
 12. Ήρθαν Τα Βάσανα

R 2394886 1429787960 9109.jpeg

LOGIN