ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Θεοδωράκης Διευθύνει Θεοδωράκη Vol.2
Χρονολογία: 1971
Εταιρεία: POLYDOR

Στίχοι: F. G. Lorca, Μ. Θεοδωράκης, Γ. Σεφέρης

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη, Αντ. Καλογιάννης.

Τα τραγούδια του κύκλου Romancero Gitano κυκλοφόρησαν ως ξεχωριστό έργο το 1978 με τη φωνή της Αρλέτας και τα Τραγούδια του Αντρέα σε μεταγενέστερες εκδόσεις ενώθηκαν με τον κύκλο Τα Λαϊκά. Τα δε τραγούδια του κύκλου Μυθιστόρημα (Μυθολογία) διασκευάστηκαν από τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο δίσκο Τρεις Κύκλοι του 1979.

Μίκης Θεοδωράκης
Θεοδωράκης Διευθύνει Θεοδωράκη Vol.2
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Εύκολα μπερδεύεσαι ψάχνοντας τους δίσκους του Θεοδωράκη που περιλαμβάνουν πρωτογενές υλικό. Το Θεοδωράκης Διευθύνει Θεοδωράκη Νο.2 πάντως είναι ένας από αυτούς – και μάλιστα από τους πιο αξιόλογους για τα 70’s.

Τρεις διαφορετικούς κύκλους ακούμε εδώ, γραμμένους την περίοδο ’67-‘68: Tα τραγούδια του Romancero Gitano, τα τελευταία που συνθέτει o Θεοδωράκης πριν τη Χούντα, αναδεικνύουν στις συγκεκριμένες εκτελέσεις το χάρισμά του να γράφει επικές μουσικές. Η εξαιρετική απόδοση του Ελύτη στους στίχους του Lorca θα αναδειχτεί περισσότερο στη μεταγενέστερη εκτέλεση της Αρλέτας, με τη Φαραντούρη και την Ορχήστρα εδώ να αποσπούν ως ένα βαθμό το ενδιαφέρον από αυτούς. Τα Τραγούδια του Αντρέα που ακολουθούν, πηγάζουν από τις εμπειρίες του συνθέτη στις φυλακές. Πρόκειται για έναν σημαντικό, φορτισμένο συγκινησιακά κύκλο, που πιάνει απόλυτα το κλίμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της Χούντας και λίγο μετά, ιδίως στο «Είμαστε δυο» και το «Σφαγείο». Τέλος, ο κύκλος Μυθιστόρημα (Μυθολογία) σε ποίηση Σεφέρη από μουσικής απόψεως παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Το «Στο στήθος μου η πληγή» είναι εντυπωσιακά σύνθετο, με απρόσμενες αλλαγές από ματζόρε σε μινόρε, το «Ο ύπνος σε τύλιξε» από τις πιο όμορφες κι απλές μελωδίες του συνθέτη, ενώ το «Λίγο ακόμα» κλείνει το δίσκο με ανυψωτική, θριαμβευτική διάθεση.

Συνολικά το Θεοδωράκης Διευθύνει Θεοδωράκη Νο.2 μπορεί να υστερεί ελαφρώς σε σύγκριση με τα αριστουργήματα που έδωσε ο συνθέτης στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60, εντούτοις συγκεντρώνει τις κορυφώσεις της επικής του πλευράς.

 1. Αntonio El Camborio -1
 2. La Morte Por El Amor
 3. Antonio El Camborio-2
 4. H Καλόγρια
 5. Παντέρμη
 6. Αυτό που ήσουν
 7. Είμαστε δυο
 8. Σου είπαν ψέματα
 9. Το μεσημέρι
 10. Τώρα που θα φύγεις
 11. Στο στήθος μου η πληγή
 12. Ο ύπνος σε τύλιξε
 13. Λίγο ακόμα

LOGIN