ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Της Αγάπης Γερακάρης
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Της Αγάπης Γερακάρης
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με δεδομένο το ταίριασμα της φωνής της Μελίνας Κανά με το κλίμα των τραγουδιών του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην προηγούμενη δουλειά του, ήταν επόμενο να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία τους.

Τα τραγούδια του Παπακωνσταντίνου είναι πλέον ώριμα και πλήρη, με στίχους που συνδυάζουν άριστα την οικονομία και εικονογραφία της παράδοσης με αναφορές από διάφορες κουλτούρες και πεδία γνώσης, αλλά και μελωδίες οι οποίες αναδεικνύουν σχεδόν αλάνθαστα το εκάστοτε θέμα. Η Κανά φωτίζει ιδανικά τα παραπάνω με την εύθραυστη θηλυκότητά της, αποβάλλοντας από τις ερμηνείες της οτιδήποτε περιττό.

Έτσι, ενώ το κλίμα του δίσκου δεν απέχει πολύ από εκείνο του προηγούμενου, το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο. Υπάρχουν εδώ τραγούδια πρώτης γραμμής, όπως τα «Στη Φωτιά», «Φεϊρούζ» και «Έρημα Κορμιά», ακολουθούμενα από σύγχρονα λαϊκά διαμάντια («Μαλαματένια Μου Ζωή») και λυρικές μπαλάντες κοντά στο ύφος του Μίκη Θεοδωράκη («Όταν Τραγουδάω», «Φιλί Αμέθυστο», «Παραβολή Του Ασώτου»), αλλά και ο «Αποσπερίτης», ένα τραγούδι-σήμα κατατεθέν για τον Παπακωνσταντίνου. Σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος παίζουν και οι ενορχηστρώσεις του Κώστα Θεοδώρου, αλλά και η συμμετοχή μερικών σπουδαίων μουσικών σε μια πληθώρα ακουστικών οργάνων. Παρότι το αποτέλεσμα προκύπτει αρκετά «ευγενές», διατηρεί τη ζωντάνια και την οργανικότητά του.

Εδώ λοιπόν έχουμε το πρώτο σπουδαίο άλμπουμ στη δισκογραφία του Παπακωνσταντίνου. Παρότι αυτό τον κατατάσσει, αναγκαστικά, στην οικογένεια του «έντεχνου» τραγουδιού, κάνει συνάμα ξεκάθαρο ότι εκείνος, όχι μόνο δεν καπελώνεται από αυτή την ταμπέλα και ξεχωρίζει ανάμεσα στους συναδέλφους του, αλλά διαθέτει και τα εφόδια για να αυτονομηθεί.

1. Στη Φωτιά
2. Φεϊρούζ
3. Μαλαματένια Μου Ζωή
4. Όταν Τραγουδάω
5. Τρυγητής
6. Αποσπερίτης
7. Έρημα Κορμιά
8. Φιλί Αμέθυστο
9. Βάρδια (στίχοι Γιώργος Αθανασόπουλος)
10. Σώμα Που Χορεύεις
11. Παραβολή Του Ασώτου

LOGIN