ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Της Αγάπης Μαχαιριά
Χρονολογία: 1994
Εταιρεία: ΑΚΤΗ

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Της Αγάπης Μαχαιριά
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με το ελληνικό ροκ να έχει αγγίξει χιλιάδες νέους ανθρώπους (Tρύπες, Σπαθιά) και με ένα νέο ρεύμα τραγουδοποιών να κερδίζει έδαφος στο έντεχνο τραγούδι, οι Αδερφοί Κατσιμίχα δεν επιχειρούν να αγκιστρωθούν κάπου, διατηρώντας και στον πέμπτο δίσκο τους μια σωστή απόσταση από τα πάντα. Την ίδια στιγμή, απόσταση υπάρχει (για πρώτη φορά τόσο έντονη) και μεταξύ των δύο δημιουργών: Ο Πάνος ξεδιπλώνει ένα αυτοβιογραφικό κατά βάση τραγούδι, με πόρτες ανοιχτές στην ελληνική μουσική, ενώ ο Χάρης, χωρίς να γράφει στίχους πια, έχει κλειστεί σε ένα δωμάτιο και μελοποιεί ποίηση. Τους συνδέει η κοινή μελαγχολία και το παράξενο χιούμορ τους.

Το βασικό όμως είναι ότι μπορούν να γράψουν ακόμα σπουδαία τραγούδια. Με το «Του έρωτα» και το «Δωμάτιο» ο Χάρης Κατσιμίχας εδραιώνει τη θέση του ως ένας σημαντικός συνθέτης μελοποιημένης ποίησης, ενώ στο «Μητέρα συγγνώμη που δεν παντρεύτηκα εσένα» ο Πάνος περιγράφει εύστοχα τον ψυχισμό των αγοριών στη χώρα του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και των μεγάλων προσδοκιών. Ακαλαίσθητοι πάντως είναι οι εκμοντερνισμοί του χιουμοριστικού «Έτσι τρελαίνεσαι» και του “I’m calling earth”. Επιπλέον, παρ’ ότι η ομοιογένεια ποτέ δεν ήταν στόχος για αυτό το καλλιτεχνικό δίδυμο, ετούτη τη φορά το άλμπουμ αναδύει περισσότερο από ποτέ μια αίσθηση σκόρπιων τραγουδιών σε τυχαία σειρά.

Εν κατακλείδι, το Της Αγάπης Μαχαιριά είναι ένας άνισος δίσκος, του οποίου όμως οι καλές στιγμές είναι τόσο ισχυρές, που σε κάνουν να επιστρέφεις συχνά σε αυτόν.

  1. Του Έρωτα (ποίηση Λ. Παππά)
  2. Μπλαιμπ-τροι Καφέ (Berlin 1976)
  3. Παλιά Καλοκαιρία (ποίηση Λ. Παππά)
  4. Αμοργιανό Μου Πέραμα (Παραδοσιακό)
  5. Το Δωμάτιο (ποίηση Λ. Παππά)
  6. Έτσι Τρελαίνεσαι (Γ. Λεκάκης, Θ. Παπαδόπουλος)
  7. Μητέρα Συγνώμη Που Δεν Παντρεύτηκα Εσένα
  8. I'm Calling Earth
  9. Τα Λόγια Τα Μεγάλα Που ΄χω Πει
  10. Η Τσατσάρα

LOGIN