ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Της Εξορίας
Χρονολογία: 1976
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: M. Aναγνωστάκης, Π. Λαμψίδης, Γ. Νεγρεπόντης, Τ. Λειβαδίτης, Μ. Θεοδωράκης

Eρμηνεία: Β. Παπακωνσταντίνου.

Μίκης Θεοδωράκης
Της Εξορίας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα μέσα των 70’s, o Βασίλης Παπακωνσταντίνου ήταν ένας ιδανικός και άξιος ερμηνευτής του αγωνιστικού Θεοδωράκη. Καθόλου τυχαία, στον πρώτο δίσκο που γράφει εξ ολοκλήρου πάνω στη φωνή του, ο συνθέτης φωτογραφίζεται δίπλα του για το εξώφυλλο, ενώ παράλληλα κάνουν περιοδεία μαζί σε όλη την Ευρώπη.

Το κύριο βήμα του Θεοδωράκη εδώ, είναι ότι εκμοντερνίζει ελαφρώς τον ήχο και τις ενορχηστρώσεις του. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις εισαγωγές των τραγουδιών, ενώ στην επανεκτέλεση του «Πέτρουλας» (από το Ο Εχθρός Λαός) έχουμε την πρώτη παρουσία συνθεσάιζερ στο έργο του. Όταν αφήνεται χώρος για να αναπνεύσουν οι μελωδίες, όπως για παράδειγμα στο «Της φυλακής» ή το «Ήτανε νέοι», τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Όταν αντίθετα ο Θεοδωράκης πασχίζει να ταιριάξει με το ζόρι μια μουσική σε στίχους που δεν προσφέρονται για μελοποίηση, όπως στα «Δεν έφταιγεν ο ίδιος» και «Κάθε πρωί» του Αναγνωστάκη, οδηγείται σε φλυαρίες και αδιέξοδα.

Πολύ σωστά μετά από αυτό τον δίσκο, ο Παπακωνσταντίνου επέλεξε να διευρύνει τη θεματολογία και το ύφος του, με μια σόλο πορεία που προσέγγιζε το ροκ. Ο Θεοδωράκης άλλωστε, στα 50 του χρόνια, εκπροσωπούσε ήδη το παρελθόν. Μελοποιώντας στίχους όπως «τη ζωή μου έχω ξοδέψει στα ξερονήσια και στις φυλακές» ακουγόταν σα να κάνει τον απολογισμό του, ενώ με τίτλους όπως «Μη χάνεις το θάρρος σου», μετουσίωνε την εμπειρία του σε ενθάρρυνση προς τους αγωνιζόμενους νέους! Η τέχνη του πάντως δεν τον ούτε σε νέα καλλιτεχνικά εδάφη, αλλά ούτε και σε αξιομνημόνευτα τραγούδια.

1. Της Εξορίας (Θάλασσες Μας Ζώνουν)
2. Χτύπα Χτύπα
3. Ύμνος Του ΕΛΑΝ
4. Ελ Ζαατάρ
5. Της Φυλακής
6. Πέτρουλας
7. Έφτασες Αργά
8. Δεν Έφταιγε Ο Ίδιος
9. Ήτανε Νέοι
10. Κάθε Πρωί
11. Μου Μιλάτε Για 'κείνον
12. Μη Χάνεις Το Θάρρος Σου

LOGIN