ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Το '62 Του Μάνου Χατζιδάκι
Χρονολογία: 1983
Εταιρεία: LYRA

Μουσική: Μ. Χατζιδάκις (διασκευή Λ. Πλάτωνος)

Στίχοι: Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος, Ν. Περιγιάλης

Ερμηνεία: Σ. Γιαννάτου, Λ. Πλάτωνος.

Λένα Πλάτωνος
Το '62 Του Μάνου Χατζιδάκι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχοντας ήδη λάβει πολύ θετικά σχόλια για τις δύο πρώτες δουλειές της, η Πλάτωνος κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με διασκευές σε τραγούδια του «δασκάλου» της Μάνου Χατζιδάκι, από μια συγκεκριμένη περίοδο δημιουργίας του. Πρόκειται για την πρώτη πειραματική άσκηση μεταγενέστερου δημιουργού πάνω στο έργο του συνθέτη, από τις αρκετές που θα ακολουθούσαν.

Αν πετυχαίνει κάτι εδώ η Πλάτωνος, είναι να διασώσει την ιδιωτικότητα των τραγουδιών του Χατζιδάκι. Δεν υπάρχουν δυνατές φωνές, ούτε πολλά όργανα, ούτε και καμιά διακαής ανάγκη για κατάθεση προσωπικής σφραγίδας. Βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά στο συνθεσάιζερ και στο πιάνο της, η Πλάτωνος αναδεικνύει τις αρμονίες των τραγουδιών και την «ευγένειά» τους. Δημιουργεί ατμόσφαιρες, επιβραδύνει τους ρυθμούς, παίζει πιάνο με «κυματιστό» τρόπο και κάνει την πρώτη της δειλή απόπειρα ως τραγουδίστρια. Το αποτέλεσμα δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις το ίδιο εντυπωσιακό, όμως σε γενικές γραμμές το πείραμα είναι πετυχημένο. Εκτελέσεις όπως αυτή του «Κυρ Αντώνη» και του «Πού το πάνε το παιδί», έχουν πράγματι κάτι διαφορετικό να δώσουν στο ούτως ή άλλως γοητευτικό χατζιδακικό μελωδικό σύμπαν.

Μετά από αυτό το δίσκο, η Πλάτωνος προτίμησε να γκρεμίσει τις γέφυρες με το παρελθόν και να πέσει σε ανεξερεύνητα νερά. Έτσι, με τη γνώση που δίνει η απόσταση, Το ’62 Του Μάνου Χατζιδάκι είναι για τη συνθέτρια η βαθιά ανάσα πριν τη μεγάλη βουτιά.

 1. Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι
 2. Πάει Έφυγε Το Τρένο
 3. Ο Ταχυδρόμος Πέθανε
 4. Ο Κυρ - Αντώνης
 5. Το Τραγούδι Της Ευριδίκης
 6. Χάρτινο Το Φεγγαράκι
 7. Κάπου Πάει Η Αγάπη Μου
 8. Ήσουν Καμάρι Της Αυγής
 9. Το Μαντολίνο
 10. Το Πέλαγο Είναι Βαθύ
 11. Επίλογος
 12. Πού Το Πάνε Το Παιδί

LOGIN