ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Το Αηδόνι Του Αυτοκράτορα
Χρονολογία: 1989
Εταιρεία: LYRA

Παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Διασκευή-Λιμπρέτο: Γ. Βολουδάκης.

Ερμηνευτές: Άρ. Χριστοφέλλης, Σ. Γιαννάτου, Σ. Σακκάς, Φρ. Βουτσίνος.

Λένα Πλάτωνος
Το Αηδόνι Του Αυτοκράτορα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Πλάτωνος έχει κερδίσει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει δισκογραφικά. Το κοινό της άλλωστε είναι συγκεκριμένο και μυημένο. Ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη, μελοποιεί το Αηδόνι του Αυτοκράτορα, ένα παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τη σχέση της τέχνης με την τεχνολογία (αλλά σε δεύτερο επίπεδο και για τη σχέση του καλλιτέχνη με την εξουσία).

Η ίδια η συνθέτρια έχει χαρακτηρίσει τη μουσική του έργου «νεοϊμπρεσιονιστική». Τα συνθεσάιζερ βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, που όμως κατευθύνονται περισσότερο προς την οδό των ηχητικών εφέ παρά προς τη μελωδία ή τη ρυθμολογία. Έτσι, ο ακροατής συντονίζεται κυρίως με την αφήγηση (η οποία έρχεται από την ίδια την Πλάτωνος, δίνοντας ένα νήμα σύνδεσης με τους σπουδαίους δίσκους που προηγήθηκαν), αλλά και τις υπόλοιπες φωνές, οι οποίες σε συνδυασμό με την παιδική θεματολογία δημιουργούν συνειρμούς Λιλιπούπολης. Εν απουσία κάποιας συνθετικής κορύφωσης, το επίκεντρο είναι τελικά το ίδιο το παραμύθι.

Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επί σκηνής σχεδόν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το φθινόπωρο του 2018. Αρκετά εσωτερικό και δραματικό ώστε να περάσει στα παιδιά ή το μεγάλο κοινό, παραμένει μια από τις λιγότερο φωτισμένες δουλειές τις Πλάτωνος, με υψηλή αισθητική αλλά χωρίς κάποια αξιομνημόνευτη μουσική φράση.

  1. Το Μοναχικό Τραγούδι Του Αυτοκράτορα
  2. Τραγούδι Γραμμένο Για Το Αηδόνι
  3. Η Φίλη Του Αηδονιού Δουλεύει Και Τραγουδάει
  4. Η Φίλη Του Αηδονιού Τραγουδάει Στο Παλάτι
  5. Ο Αυτοκράτορας Λέει Δακρυσμένος Για Το Αηδόνι
  6. Ο Αρχιμουσικός Υμνεί Το Ηλεκτρονικό Αηδόνι
  7. Ο Θάνατος Καλεί Τον Αυτοκράτορα
  8. Ο Θάνατος Ακούει Το Αηδόνι Και Γοητεύεται
  9. Το Αηδόνι Τραγουδάει Στον Θάνατο
  10. Ο Αυτοκράτορας Τραγουδάει Μαζί Με Το Αηδόνι

 

LOGIN