ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές
Χρονολογία: 2001
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στη συντριπτική πλειοψηφία των άλμπουμ, το επίπεδο των τραγουδιών από τη μέση και μετά πέφτει, το ενδιαφέρον χάνεται. Στο Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές νομίζεις πως θα συμβεί το ίδιο – και ξαφνικά ο δίσκος ξαναπαίρνει μπρος, με μια upbeat ατμόσφαιρα πρωτοφανή για τα δεδομένα του Μαχαιρίτσα!

Με όρους επιτυχίας, την ώρα που το Έτσι Δραπετεύω… άφησε μόνο ένα μεγάλο σουξέ, το Διάλειμμα άφησε τέσσερα: Τα «Μάτια δίχως λογική» και «Έλα ψυχούλα μου», που είναι ο ορισμός αυτού που λέμε υγιές mainstream, αλλά και τα «Τερατάκια τσέπης» και «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η Γυναίκα», ιταλικά τραγούδια του Angelo Branduardi, με το πρώτο μάλιστα να λειτουργεί για τον Μαχαιρίτσα ως τραγούδι αυτοκριτικής.

Η σκοτεινή πλευρά του δίσκου, με τέσσερα πιο εσωτερικά κομμάτια στη σειρά («Το Δυάρι», «Πάρτυ με παλιούς εραστές», «Γιατί είναι τέχνη», «Κλείσε τα ματάκια σου»), παρουσιάζει μικρότερο ενδιαφέρον, κυρίως γιατί πατάει σε μη πρωτότυπες μουσικές ιδέες. Το κέφι πάντως διαχέεται και σε κομμάτια που δεν έγιναν σουξέ αλλά ακούστηκαν, όπως «Η φάρμα», «Ο Εγωκεντρικός» και το «Μέχρι αίμα να βγει» (μουσική-στίχοι: Νίκος Μπότσας), το οποίο μάλιστα κάνει σαφή την πρόθεση του Μαχαιρίτσα να απευθυνθεί σε εφηβικές ηλικίες, όπου και βρισκόταν ο πυρήνας του ακροατηρίου του.

Τα κατάφερε με το σπαθί του: To Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές ήταν ο πιο ορεξάτος και φωτεινός δίσκος του, αλλά και ο πιο εμπορικός, σημειώνοντας 100.000 πωλήσεις σε εποχές που ο κόσμος ακόμα αγόραζε cd.

 1. Mάτια Δίχως Λογική
 2. Έλα Ψυχούλα Μου (Το Τραγούδι Της Κάθριν)
 3. Μέχρι Αίμα Να Βγει (συμμετέχει ο Νίκος Μπότσας)
 4. Το Δυάρι
 5. Πάρτυ Με Παλιούς Εραστές
 6. Γιατί Είναι Τέχνη
 7. Κλείσε Τα Ματάκια Σου
 8. Ο Εγωκεντρικός
 9. Είναι Το Γέλιο Σου
 10. Η Φάρμα
 11. Τερατάκια Τσέπης (Vanita Di Vanita) (συμ. Η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου)
 12. Ο Σουλτάνος Της Βαβυλώνας Και Η Γυναίκα (Il Sultano Di Babilonia E La Prostututa) (συμ. ο Angelo Branduardi)
 13. Τραγουδάκι

LOGIN