ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Το Δρομολόγιο
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Ν. Γκάτσος

Eρμηνεία: Μ. Μητσιάς.

Δήμος Μούτσης
Το Δρομολόγιο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το όραμα της πρώτης συνθετικής περιόδου του Μούτση, όραμα για ένα λαϊκό τραγούδι που δεν είναι μόνο μπουζουκάκι-παλαμάκι, στο Δρομολόγιο λάμπει ολοζώντανο. Με ερμηνευτή ξανά τον Μανώλη Μητσιά, ο συνθέτης προχωράει στο μπόλιασμα country στοιχείων (λιγότερο στο «Σαν τον Τσε Γκεβάρα», περισσότερο στην «Ασημίνα»), σε συνδυασμό με ένα rhythm section που κλείνει διακριτικά το μάτι στη disco, η οποία τότε μεσουρανούσε.

Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένα σημεία οι λαϊκές φόρμες, η παρουσία ενός αμιγώς λαϊκού τραγουδιστή και η «παλιά σχολή» που εκπροσωπεί ο Γκάτσος, λειτουργούν για το συνθέτη ως εμπόδια. «Ανατολή-Ανατολή/ δικοί σου είμαστε/ είμαστε φυλή» τραγουδάει ο Μητσιάς, την ώρα που οι μουσικές του Μούτση πειραματίζονται με σαφείς δυτικές αναφορές.

Όχι ότι το άλμπουμ δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον στιχουργικά: Πικραμένος από την Ελλάδα και τον κόσμο, ο Γκάτσος εντάσσει καθημερινές αστικές εικόνες, ρεαλισμό, αλλά και έναν αιχμηρό λόγο, επίκαιρο μέχρι σήμερα. Ο στίχος «χορεύουν οι νέγροι στη Φωκίωνος Νέγρη/ ουτ’ εσύ τους ξέρεις αλλά ούτε εγώ» είναι χαρακτηριστικός μιας Αθήνας που άλλαζε.

Όταν ο κόσμος του συνθέτη και του στιχουργού ενώνονται, όπως στο «Μακρυνή της αγάπης ώρα», τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Ακόμη, όποιος παρατηρήσει τις λεπτομέρειες, στην εισαγωγή του «Όταν γυρίσουν» και στο σημείο μετά το ρεφρέν του «1922» μπορεί να ακούσει τους προάγγελους του «Δε λες κουβέντα». Κάτι ξεκινάει για τον Μούτση εδώ, το οποίο θα παρουσιαζόταν πλήρως ανεπτυγμένο στον αμέσως επόμενο δίσκο του.

 1. Σαν Τον Τσε Γκεβάρα
 2. Όταν Γυρίσουν
 3. Η Ασημίνα
 4. Τρεις Αμερικάνοι
 5. Στο Αγιονόρος
 6. Ποιος Έχει Δάκρυα Να Μου Δώσει
 7. 1922
 8. Μακρυνή Της Αγάπης Ώρα
 9. Τραγούδι Του Φυλακισμένου
 10. Οι Ρήτορες
 11. Ελλάδα-Ελλάδα

LOGIN