ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Το Κούρεμα
Χρονολογία: 1989
Εταιρεία: POLYDOR

Διονύσης Σαββόπουλος
Το Κούρεμα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Σε ένα καθεστώς παρακμής για την Ελλάδα (αποτυχία της επικαλούμενης «Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, σκάνδαλο Κοσκωτά, άνοδος του lifestyle και των ιδιωτικών Μέσων), ο Διονύσης Σαββόπουλος κυκλοφορεί έναν δίσκο που θα κάνει μεγάλο μέρος του κοινού του να διαφωνήσει μαζί του. Απαιτώντας την αλλαγή αυτών που την επικαλούνται, πηγαινοέρχεται από την εξομολόγηση στην κριτική, με αμφίβολα καλλιτεχνικά αποτελέσματα και για κάποιους αμφίβολα κίνητρα. Καθώς η μουσική αγκαλιάζει τυφλά το μοντέρνο ήχο της ψηφιακής κονσόλας, με μιαν ελαφρώς κιτς και ψυχρή προσέγγιση, ο ακροατής επικεντρώνεται από την αρχή ως το τέλος στους στίχους. Οι οποίοι στίχοι αν μη τι άλλο δεν είναι βαρετοί, έχοντας προβοκατόρικους τίτλους που θυμίζουν επικεφαλίδες εφημερίδων.

Τρία κομμάτια είναι αληθινά σπουδαία: Το αυτοβιογραφικό «Εμείς του ‘60», το sad-but-true «Κωλοέλληνες» και το αριστουργηματικό «Καλοκαίρι», που κλείνει έναν δύστροπο δίσκο με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Το «Μην περιμένετε αστειάκια» έχει επίσης κάτι, τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια όμως κινούνται σε μέτρια επίπεδα, με το «Ο γιος μου πάει στο στρατό» να αποτελεί μάλλον το ναδίρ της τραγουδοποιίας του Σαββόπουλου.

Ανεξάρτητα πάντως από το ξάφνιασμα που δικαιολογημένα προκάλεσε και τις επί μέρους αστοχίες του, το Κούρεμα είναι ένα αξιέπαινο ξεγύμνωμα, τόσο του ίδιου του Σαββόπουλου όσο και της γενιάς του. Πέραν δηλαδή της όποιας καλλιτεχνικής του αξίας, είναι πάνω απ’ όλα η ειλικρινής και γενναία κίνηση ενός ανθρώπου ο οποίος πήγε κόντρα στην πλειοψηφία του κοινού του για να πει αυτό που πραγματικά αισθανόταν, γνωρίζοντας ότι θα υποστεί συνέπειες.

1. Μην Περιμένετε Αστειάκια
2. Ο Άντρας Και Η Γυναίκα Δεν Είναι Ίσοι
3. Η Αποτυχία Της Αριστεράς
4. Εμείς Του 60
5. Κωλοέλληνες
6. Το Μητσοτάκ
7. Ο Γιος Μου Πάει Στο Στρατό
8. Καλοκαίρι

LOGIN