ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Το Ξενοδοχείο
Χρονολογία: 1997
Εταιρεία: MERCURY

Διονύσης Σαββόπουλος
Το Ξενοδοχείο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μια κατάκτηση που έχει αναγνωριστεί στον Διονύση Σαββόπουλο, είναι το πάντρεμα του δυτικού ροκ με ελληνικά στοιχεία. Μετά το Βρώμικο Ψωμί, όμως, ο ίδιος απομακρύνθηκε αισθητά από τις ροκ φόρμες, μολονότι η ανατρεπτική γραφή του έχει πάντα τις ρίζες της εκεί.

Το Ξενοδοχείο σηματοδοτεί ως ένα βαθμό μια επιστροφή του στο ροκ, με αποδόσεις τραγουδιών που αγάπησε τόσο στα μακρινά 60’s («Το σώσε!»), όσο και λίγους μήνες νωρίτερα («Άδεια μου αγκαλιά»). Επιστρατεύοντας για πρώτη φορά τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου και γενικώς τους καλύτερους session μουσικούς της εποχής, ο Σαββόπουλος μπορεί να μην πετυχαίνει κάποια τομή όπως σε εκείνους τους παλιούς δίσκους του, ωστόσο ξαναβρίσκει τη χαμένη σπίθα. Άλλοτε πετάει κάτι αρχαία χωρίς λόγο, άλλοτε ακούγεται υπερβολικά διδακτικός, όμως γενικώς τα καταφέρνει καλά. Σε πολλές περιπτώσεις δε, οι εκτελέσεις του είναι καλύτερες από τις ξένες («Της γιατρειάς το ρίσκο», «Άγγελος εξάγγελος»), χώρια που δεν πάει καν το μυαλό σου ότι μεταφράζει λόγια – δείγμα της σκληρής δουλειάς που έχει ρίξει και του γλωσσικού του χαρίσματος.

Με το Ξενοδοχείο όμως ο Σαββόπουλος καταφέρνει και κάτι άλλο, ακόμα δυσκολότερο, που πιθανόν έκαιγε και τον ίδιο: Να εκμοντερνιστεί με στιλ, απευθυνόμενος ξανά μετά από πολλά χρόνια σε νέους ανθρώπους.

1. Το Σώσε!
2. Της Γιατρειάς Το Ρίσκο
3. Άγγελος Εξάγγελος
4. Perfect Day
5. Του Ιωσήφ Το Πανωφόρι
6. Μια Φορά Σ' Αυτή Τη Ζήση
7. Άδεια Μου Αγκαλιά
8. Ο Παλιάτσος Κι Ο Ληστής
9. Ο Χρόνος Που Μετράει
10. Χορεύοντας Τη Νύχτα
11. Ιθάκη
12. Γέρος Για Ροκ, Νέος Για Θάνατο

LOGIN