ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
To Περιβόλι Του Τρελλού
Χρονολογία: 1969
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
To Περιβόλι Του Τρελλού
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν το Φορτηγό είναι δίσκος σύγκρουσης που γκρεμίζει (την αλήθεια των πολλών, κάθε είδους συμβατικότητα…) το Περιβόλι Του Τρελού είναι δίσκος που χτίζει. Περνώντας από το ασπρόμαυρο στο πολύχρωμο, με μικρή μόνο διαφορά φάσης σε σχέση με τα όσα έρχονταν από τη Δύση (χιπισμός, Καλοκαίρι της Αγάπης κλπ), o Σαββόπουλος εμπλουτίζει τον στίχο του με ποίηση και αλληγορίες, εν μέρει και για να αποφύγει τη λογοκρισία της Χούντας. Επιπλέον, με τη βοήθεια του ενορχηστρωτή Γιώργου Κοντογιώργου εμπλουτίζει τις μουσικές του, έχοντας πια μια ηλεκτρική μπάντα να τον συνοδεύει, μαζί με τσέλο, πνευστά κ.α., ενώ βρίσκει τη φωνή του ως τραγουδιστής.

Το βασικότερο όμως είναι ότι στο Περιβόλι Του Τρελού, ο Σαββόπουλος προσεγγίζει για πρώτη φορά το περίφημο κράμα Ανατολής και Δύσης, στο οποίο εμβάθυνε ακόμα περισσότερο στους δύο επόμενους δίσκους του. Εδώ βρίσκονται οι πρώτες του «αμερικανιές», όπως τις χαρακτήρισε κάποτε ο ίδιος (η «Θεία Μάρω» με τη σπουδαία, άναρχη ενορχήστρωση και το «Σαν ρεμπέτικο παλιό»), αλλά εδώ και τα πρώτα του ανοίγματα στην παράδοση (η εισαγωγή της «Ωδής στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, η διασκευή στο «Ντιρλαντά», το ψυχεδελικό μοιρολόι της «Θαλασσογραφίας»). Επίσης, στο αριστουργηματικό «Είδα την Άννα κάποτε», το καλύτερο τραγούδι του μέχρι τότε, συνδυάζει αριστοτεχνικά την περιγραφή καθημερινών εικόνων και βιωμάτων με την ποιητική γλώσσα.

Με όλα αυτά, το Περιβόλι Tου Τρελού είναι ένας δίσκος τέλειας ισορροπίας και αντιθέσεων. Μοντέρνος αλλά και παραδοσιακός, ποιητικός και πεζός, βαθιά μελαγχολικός μέσα στην πολυχρωμία του.

1. Το Περιβόλι
2. Η Θεία Μάρω
3. Θαλασσογραφία
4. Οι Πίσω Μου Σελίδες
5. Η Συννεφούλα
6. Σαν Ρεμπέτικο Παλιό
7. Είδα Την Άννα Κάποτε
8. Ντιρλαντά
9. Τα Παιδιά Που Χάθηκαν
10. Ωδή Στον Γεώργιο Καραϊσκάκη

LOGIN